Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     
Energiapolitika


Kötelező átvétel, tisztázandó kérdésekkel (sajtóreggeli) Nyomtatás E-mail

 

Sajtóbeszélgetést tartott az Energia Klub a KÁT (a megújuló energiával és a kapcsoltan termelt villamos energia kötelező átvételi rendszere) kapcsán a közelmúltban napvilágot látott ellentmondásos információkról.   

Az Energia Klub szükségesnek látta, hogy egy háttérbeszélgetés keretében a fogalmak és a rendszer  tisztázásával, interaktív módon mutassa be e meglehetősen bonyolult, mindemellett aktuális és fontos témát az újságíróknak - illetve rajtuk keresztül a villamosenergia-fogyasztóknak, akiknek éves szinten több tízmilliárd forintos plusz költséget jelent a rendszer.

Bővebben...
 
Égető kérdések - részleges válaszok Nyomtatás E-mail

Újságíróknak szervezett beszélgetést március 11-én az Energia Klub, melynek során az energiaügy öt legfontosabb területének égető kérdései kerültek bemutatásra.

A beszélgetésen idéztük és összefoglaltuk a pártok programjait és megnyilatkozásait az említett területeken (energiaárak, energiafüggőség/ellátásbiztonság, éghajlatvédelem, megújuló energiaforrások, atomenergia), valamint rámutattunk azok hiányosságaira, esetleges ellentmondásaira. Az ennek nyomán megszületett "Égető kérdések" c. háttérelemzésünk nem csak a sajtó munkatársait kívánja segíteni, hanem (közvetve) minden, a téma iránt érdeklődő szakembert, vagy választópolgárt. 

Bővebben...
 
A Magyar Mérnöki Kamara közleménye a koppenhágai klímamegállapodásról Nyomtatás E-mail
A magyar mérnökök több eredményt, és főleg konkrétumot vártak az ENSZ klímakonferenciájától. Az eredmény annak a tükrében különösen szerény, hogy évek óta klímaszakértők dolgoztak a konferencia sikere érdekében, és a klímaváltozás évek óta a politikusok, és a média kedvenc napi témái között szerepelt.
Bővebben...
 
Villamosenergia-ipari engedélyezés Nyomtatás E-mail
A Magyar Energia Hivatal által villamosenergia-ipari engedélyezés témában közzétett "KÁT mennyiségére és időtartamára vonatkozó határozatok" dokumentum elérhető PDF formátumban ezen a linken.
 
FUTURE ENERGY SYSTEMS IN EUROPE Nyomtatás E-mail

Az Európai Parlament Tudományos Osztálya jelentetett meg tanulmányt FUTURE ENERGY SYSTEMS IN EUROPE címmel 2009 októberében. A tanulmány letölthető erről a linkről.
Magyar partner: STOA administrator in charge Dr. Miklós Györffi
Policy Department A: Economic and Scientific Policy
Directorate General for Internal Policies
European Parliament
Rue Wiertz 60 - ATR 00K076 B-1047 Brussels

 
Nemzeti energiatakarékosság Nyomtatás E-mail

alt2009. augusztus 1-jétől nyújthatók be pályázatok az idei Nemzeti Energiatakarékossági Program (NEP) forrásaira. A Program a lakosság energiahatékonysági beruházásait ösztönzi úgy, hogy négy területen kínál összesen 1,5 milliárd forint értékben vissza nem térítendő támogatást. Pályázni lehet a nyílászárók cseréjére vagy a hőszigetelésre, a fűtés vagy melegvíz-ellátás korszerűsítésére, a lakások hőszigetelésére, valamint a megújuló energiafelhasználásra. A pályázati adatlapok és részletes információk megtalálhatók a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium honlapján.

Bővebben...
 
Gáz- és villanyszámla: több támogatást kevesebb pénzből? Nyomtatás E-mail

Összefogás az energiafogyasztók támogatásának megváltoztatásáért


Hat szakmai és civil szervezet csütörtökön közös levelet juttatott el a miniszterelnöknek (Bajnai Gordon, MSZP) és a parlament költségvetési bizottsága elnökének (Varga Mihály, Fidesz). A levélben kérik, hogy a kormány és a törvényhozás ésszerűsítse az energiafogyasztók támogatásával kapcsolatos szabályozást. „Csökkentenénk a költségeket, amelyek az összes családra, minden gázszámla- és villanyszámla-fizetőre, és minden adófizetőre hárulnak” – emelte ki Dietz Gusztávné Dr., az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke. „Egyúttal az energiatámogatási szolgáltatások minőségét is növelnénk a rászoruló családoknál, az ügyfélszolgálatokhoz való utazások és a sorbanállások elkerülésével.”

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 Következő > Utolsó >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 305
Tartalom találatai : 1305651