Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     
Szakírók, elemzők


Szakírók bemutatkozása

Groniewsky Erik
Erik
az "EnergiaPorta - kapu az Energia birodalmába" online információs portál és tudástár vezető tanácsadója. Nős, három gyermek édesapja.
Erik felsőfokú tanulmányait Budapesten végezte, a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett előbb vegyipari gépészmérnöki-, majd gépipari gazdasági mérnök diplomát. Magyar anyanyelve mellett angolul, németül és franciául beszél. Erik szakterülete a technológiai nagyberuházások előkészítése (projektfejlesztés) és megvalósítása, tapasztalatait bel- és külpiacokon, a vegyiparban és az energetika területén szerezte. Részt vett több kiemelt nagyberuházás megvalósításában. A megújuló energiák hasznosítása területén elsősorban szélerőmű parkok fejlesztésével, biomassza üzemek létesítésével és az energiatároló rendszerek megvalósításával foglalkozik. A
www.energiaporta.hu online tartalom gyűjtemény és hírportál alapító csapatához 2009. júniusában csatlakozott. Erik részletes szakmai profilja elérhető a linked-in-en is. Erik Fort-Worth/Texas diszpolgára.


Véghely Tamás
Tamás villamosmérnök, kiemelkedő tapasztalatokkal rendelkezik a napenergia hasznosítás területén. Az első magyar napelemgyár, az amerikai-magyar részvénytársaság formában működő, Dunasolar Napelem Gyártó Rt. (1997-2003) kereskedelmi igazgatója volt, a gyár eladása után saját céget alapított, a GAIASOLART.
A GAIASOLAR kft Magyarország első Megújuló Energia Rendszerháza. A cég tevékenysége a megújuló energiák területén ezért a lehető legkomplexebb, felölelve az összes megújuló energiaformát, mérnöki tanácsadással, tervezéssel, kulcsra kész kivitelezéssel. A Gaiasolar referenciái úttörő jelentőségűek a megújuló energiák alkalmazásában (Magyarország első solar-interaktív háza, a legnagyobb magyar solar villamosított tanya, az első magyar „zéró energia ház”, az első solar autonom ház, az első magyar solar reklámtábla, és az első magyar hálózatra tápláló 10kW-os napelem erőmű. A cég tevékenységét az Eurosolar Hungary két alkalommal is „Napenergia díjjal” jutalmazta. 2003 ban a legjobb rendszerépítő kategóriában, 2004 –ben pedig a tanyavillamosításban elért eredményeiket díjazták. A GAIASOLAR 2003-ban épített sixtovalens ellátású háza, komplexitásában ma is különlegességnek számít. A cég egyik legnagyobb munkája a gödöllői Szent István Egyetemen létrehozott 10 kW-os napelem erőmű, mely Magyarországon a legnagyobb hálózatra visszatápláló oktatási solar létesítmény. A GAIASOLAR fővállalkozó partner a megújuló energia jelentősebb területein. A GAIASOLAR 2005-ben dolgozta ki a Domus Sapiens épületenergetikai ill. családi házépítési programját, mely egyre sikeresebb, mert segítségével a jövő energiatakarékos otthonait építhetjük fel.  A Domus Sapiens program, egy tovább fejlesztett,  - az urbanus integrációra kidolgozott  - változata, egyben egy lehetséges választ jelenthet, a jövő energetikájában, a településfejlesztés sürgető energetikai kérdéseinek megoldásában. Véghely Tamás rendszeresen ad elő hazai és nemzetközi konferenciákon, neves szakmai lapok, rádió, külső munkatársa. A Gaiasolar kft a Honi Plusz egyesüléssel közösen komplex megújuló energia oktatási – képzési programot dolgozott ki, mely szerves része a „Megújuló Energiák Társadalmasítása” nevű programuknak. 1997 óta tagja a Nemzetközi és a Magyar Napenergia társaságnak (ISES, MNT), kezdeményezésére jött létre a Magyar Megújuló Energia Szövetség, melynek alapító tagja, bizottsági elnök és elnökségi tag. Alapítója a Közép-Dunántúli Regionális Napenergia Klaszternek is.


Komlós Ferenc
(sz. 1943, Budapest) okleveles gépészmérnök, épületgépész (Budapesti Műszaki Egyetem), ny. minisztériumi vezető-főtanácsos. 1965-óta nős, három gyermeke és nyolc unokája van.

Publikáló tevékenység

2002-től dolgozatainak, előadásainak, írásainak jelentős része a világháló különböző honlapjain megtalálhatóak (kormányzati és szakmai civil honlapokon). Első hőszivattyúval kapcsolatos publikációja 1997-ben az ALAPRAJZ és a MAGYAR ÉPÜLETGÉPÉSZET c. szaklapban jelent meg. 2005. évi nyugdíjazása óta szakcikkeket publikáló nemzetközi és hazai konferenciákon végzett előadói tevékenysége felgyorsul, ezekben a hőszivattyús technológia komplex hazai alkalmazását szorgalmazza.  2005-ben kidolgozza, majd széles szakmai körökben ismerteti a „Heller László terv, egy munkahelyteremtő kezdeményezés” (Válasz a környezetvédelem és a munkanélküliség gondjaira) című országos viszonylatú programjavaslatát. 2007-ben Energia Központ Kht. meghívásos pályázatán megnyeri „csináljuk jól!” sorozat 22. számú Hőszivattyúzás című füzetének a megalkotását (társszerző és a szerzői team vezetője). A KvVM felkérésére elkészíti szakvéleményét a „Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia (NÉS): a hőszivattyú technológia szerepe a klímapolitikában 2007–2025” címmel (2007-08-25); és elkészít egy lakossági tájékoztató füzetet: Fűtés-hűtés hőszivattyús “ingyen”energiával (2007-10-01). Elkészíti a Verlag Dashöfer Szakkiadó Kft. és T. Bt. felkérésére: az építészeti-műszaki tervezés aktuális előírásai kiadványhoz (CD−ROM: 2008. augusztus) a „Hőszivattyús rendszerek” 6. rész, 8.1. fejezetet. 2009-ben támogatók segítségével kiadja a „Hőszivattyús rendszerek. Heller László születésének centenáriumára” c. szakkönyvet, amelynek szintén a társszerzője és a szerzői team vezetője.

Kiemelkedő elismerések

„NAPENERGIA DÍJ”, mérnök kategóriában – EUROSOLAR/Magyarország, 2005-04-28, Sopron; „A Környezet Védelméért” életműdíj – Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége, 2006-02-11, Budapest; a 2006. évi Környezetvédelmi Világnap alkalmából a Magyar Köztársaság Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztere MINISZTERI ELISMERŐ OKLEVELET adományozott „kiemelkedő tevékenysége elismeréseként”.


 

 


Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 305
Tartalom találatai : 1305606