Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     
Megújulókról


Zöld szponzora van a Fradi hokisainak Nyomtatás E-mail
Szponzori megállapodást kötött az Alternatív Energia hírportál és a Ferencvárosi Torna Club jégkorong szakosztálya - tudta meg az EnergiaPorta Helgert Lászlótól, az www.alternativenergia.hu főszerkesztőjétől. A szerződés azért különösen fontos, mert ez az első alkalom, hogy a „zöld energiákat” népszerűsítő oldal egy sportklubot támogat, de biztosan nem az utolsót. Az alternativenergia.hu hírportál a zöld, megújuló energiákkal foglalkozó oldalak rangsorában hazánkban piacvezető szerepet tölt be és elsődleges információszerzési oldalként tekint rá a hazai olvasótábor.
Bővebben...
 
Energy efficient homes just around the corner? Nyomtatás E-mail

The majority of the European residents lives and work in apartment or office blocks. The buildings we live and work in are big energy consumers and polluters, accounting for 40 % of Europe’s current energy consumption and 36 % of its CO2 emissions. A recent visit to the Faluhaz project - a refurbished block of flats in Budapest that joined the Sustainable Energy Europe Campaign in 2009 - shows how energy efficiency renovations are today seen as a viable, cost-effective policy.

Bővebben...
 
Mi lesz veled CCS? Nyomtatás E-mail

 Amióta az éghajlatváltozás elleni harc megkezdődött, egy permanens vita is kíséri a szakérők munkáját: használjunk-e különféle mérnöki megoldásokat, például használhatjuk-e szén-dioxid megkötés és tárolás (CCS) technológiát, vagy sem? Természetesen miután a kérdés is összetett, nem számíthatunk arra, hogy a válasz egyszerűbb lesz.

Bővebben...
 
Napos vagy felhős a hazai napenergia-piac? Nyomtatás E-mail

 

altA hazai napenergia-piac aktuális helyzetét, kihívásait és lehetőségeit mutatja be az Energia Klub legújabb elemzése. A kérdőíves felmérés alapján készült munka legfontosabb tanulsága, hogy miközben a piacon egyre több a szereplő, egyre fontosabb tényező a termékek és szolgáltatások minősége is. Az elemzés mindazoknak hasznos lehet, akik a hazai napenergia-piac aktuális (2009 végi) állapotára kíváncsiak.
Bővebben...
 
Renewable energy projects in Greece Nyomtatás E-mail
Görögország - adósság átalakítás, megszorító intézkedések és az EU - IMF segélycsomag. Fizetéscsökkentések, adóemelés és a pénzügyi krízis tovább terjedése. Ilyen és ezekhez hasonló főcímekkel vannak tele az újságok, beárnyékolva a görög mindennapok pozitív fejleményeit is. Csakhogy vannak jóhírek is, különösen a megújuló energia szektorban. A részletekért kérem tekintse meg partnerünk a Sustainable Energy Europe hírlevelét (angol nyelven).
 
Könyvajánló: "Hőszivattyús rendszerek" Nyomtatás E-mail

Hőszivattyús rendszerek
Heller László születésének centenáriumára

"Heller László születésének centenáriumára" alcímmel jelent meg a "Hőszivattyús rendszerek" című könyv, amely a nemzetgazdaság szempontjából egy kiemelkedően fontos témát dolgoz fel. Aktualitását hazánk energiahelyzete és környezetünk védelme is alátámasztja. A mű a szakembereken kívül a témakör iránt érdeklődőknek is szól. A kiadvány közérthető nyelven írt hiányt pótló szellemi alkotás, amely gyakorlati ismereteket, ötleteket nyújt a szakterületet művelők, valamint az energetikában fejleszteni kívánó intézmények, önkormányzatok, cégek és magánszemélyek számára.

Bővebben...
 
Hőszivattyúzás – Aktualitások és lehetőségek Nyomtatás E-mail

2009. november 13-án került sor a "Megújuló energiával a biodiverzitás megőrzéséért" című tudományos ülés az MTA - A Magyar Tudomány Ünnepe Kiemelt Rendezvénye eseményre, melynek kapcsán ajánljuk tisztelt olvasóink figyelmébe Komlós Ferenc úr által tartott, a fenti rendezvényen bemutatott prezentációját. Az előadás témája a hőszivattyúzás és a témakörhöz kapcsolódó aktualitások és lehetőségek. A prezentáció letölthető ezen a linken valamint elérhető a letölthető dokumentumok könyvtárunkból.

 
A zöld energia új munkahelyeket teremthet Nyomtatás E-mail

A megújuló energia munkaerőpiacra gyakorlot hatásáról és az abban rejlő lehetőségekről napjainkban sokat hallhatunk. Az eddigi elképzeléseknek egy újabb csavart adott a gazdasági válság, amelyben a változások új igényeket szülnek és így a körülményekhez alkalmazkodni tudó szakemberekre egyre nagyonn szükség van.

 

Bővebben...
 
Az E. Coli olcsón és hatékonyan eltakarítja a nukleáris hulladékot Nyomtatás E-mail
alt

Inhabitat  

Az Escherichia coli (E. coli) több embereket megfertőző baktériumnál, ugyanis felhasználható a nukleáris hulladék eltakarítására is – állítják a Birmingham University kutatói. A kutatócsoport arra a következtetésre jutott,  hogy az E. Coli hatékonyan lebontja a fitik savat (a magvakban található foszfát-tároló anyagot) , és kioldja a foszfát molekulákat, amelyek az uránhoz kapcsolódva urán-foszfát csapadékot hoznak létre. A csapadék begyűjtésével az uránium visszaalakítható és így megszűnik a nukleáris hulladék.

 

Bővebben...
 
Új fejezet a távhő történetében Nyomtatás E-mail

Az utóbbi hónapokban hangos a sajtó a távhő „versenyképességét” célzó kétségbeesett állami próbálkozásoktól, mint pl. az áfacsökkentési kísérlet, vagy a fogyasztók leválásának akadályozása. Eközben kevés szó esik arról, hogy július 1-jétől a Magyar Energia Hivatal kezébe került a döntés a távhő-árak tekintetében: ekkortól ugyanis a Hivatalnak minden egyes áremelést, illetve árcsökkentést meg kell vizsgálnia és jóvá kell hagynia. A Robin Hood-adóról elhíresült törvény* szép csendben a távhő-törvényt** is módosította, és új feladatokat illetve hatáskört rendelt a Magyar Energia Hivatalhoz.

 

Bővebben...
 
A BMW megkapó energia-takarékos termelési üzeme Nyomtatás E-mail

Inhabitat
Egy tökéletes világban mind arra törekednénk, hogy gyalog, biciklivel vagy tömegközlekedéssel térjünk haza energiatakarékos
előregyártott otthonainkba, de egy olyan bolygón ahol az autók nem fognak egyhamar eltűnni, megnyugtató az a tudat, hogy néhány autógyártó törekszik arra, hogy szén-dioxid kibocsájtását csökkentse, amikor új gépkocsikat állít elő. 2003-ban a BMW egy Münchenbe tervezett, új épület és elosztó központról szóló dizájn versenyt írt ki. Eredményképpen az új BMW Welt épülete nemcsak kígyózó vonalaitól és csillogó homlokzatától elragadó, hanem tudatosan kialakított energia-takarékos arculatától is, ami napenergián és természetes szellőzésen alapul.

 

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 Következő > Utolsó >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 303
Tartalom találatai : 1274224