Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     
Bio-alapú

A bioüzemanyagok

A bioüzemanyagok olyan üzemanyagok, melyeket növényi származékokból állítanak elő a belső égésű motorok számára. Két jellegzetes típusa létezik:
 

  • Bioetanol (növényből származó alkohol): előállítása nagy cukor ill. keményítő tartalmú növényekből, bizonyos esetekben növényi vázat felépítő cellulózból történik. Felhasználási területe: szikra gyújtású motorok üzemeltetése, adalékként a benzinhez vagy teljes egészben azt helyettesítve (110 oktánszám!)
  • Biodízel olaj: készítése bármely kettős C=C kötést tartalmazó zsírsavakban gazdag (olifer) növényekből és felhasználása dízel alapú motorokban (dízel olaj szubsztituens) történik.
A bioetanol gyártására két különböző metódust dolgoztak ki, melyek a betáplált nyersanyag anyagi minőségétől függenek: az egyik a növények keményítővel (cukorral) dús részét, a másik a növények cellulóz gazdag részét dolgozza fel. A keményítő alapú és a cellulóz alapú gyártás kémiailag tökéletesen azonos végterméket, bioetanolt szolgáltat (hiszen ezen két alapanyag kémiailag azonos monomerekből épül fel, csak azok eltérő módon kötődnek).


A biodízel olaj előállítása állati zsírtartalékokból és gyakorlatilag bármely olifer növényi vegetációból történhet, beleértve a különböző magfajtákat, úgy mint a repce, szójabab, napraforgó, földimogyoró, pamut, ricinus vagy a pálmafa termése. A biodízel mellett szóló érvek jelentősen növeli az a környezetvédelmi vonatkozás, hogy gyártása során természetkárosító lépés nincsen, és előállítási alapanyaga lehet még felhasználásra alkalmatlan növényi olaj és állati zsír, melyet halsütő, chips készítő üzemekben és éttermekben nagymértékben felhalmoznak. A főzési zsiradékból és a növényi vegetációból nyert biodízel kémiailag azonos.

Forrás: the Energy Training for Europe project
Közzétéve szerzői engedéllyel
Bemutatkozik az "AGRIPPA" Nyomtatás E-mail

Akkor, amikor olyan nagy társadalmi változásokról vizionálunk, ami „munka alapú társadalom” fogalommal jellemezhetõ, akkor a gyakorlatban a szûkös támogatási forrásokat is e vezérgondolat mellett kell (kellene) célzottan, kogens módon felhasználni.Az „AGRIPPA” alapjában egy termelõeszköz, amelynek elsõdleges célja, hogy a helyi településcsoportok lakói számára hosszútávon tisztes jövedelmet, közösségi célokat finanszírozó bevételeket termel ki, egyidejûleg jelentõs mértékben hozzájárul a központi költségvetéshez, elõre tervezhetõ módon. Az „AGRIPPA” olyan gazdasági és technológiai komplex projekt, amely tevékenysége kizárólag megújítható energiaforrásokra épül, biogázból kogenerációs biogáz-motorokkal áramot, és fûtési-hûtési hõt szolgáltat „szatellit” folytonos üzemû feldolgozó üzemrészeknek, a településnek, és termel villamos energiát a közhálózatra is.

Bővebben...
 
RP-Angol cég USD 1 Miliárd összeget invesztál biomassza erőművek létesítésébe Nyomtatás E-mail

The Philippine Star információja szerint USD 1 Mrd-ot (közel 180 Mrd  HUF-ot)  invesztál a Global Green Power Plc Corp. (GGP) angol-fülöp szigeteki cég 420 MW összkapacitácú biomassza üzemek létesítésébe 8 év alatt. Az első ütemben megépülő 17,5 MW kapacitású üzem alapkövének lerakásakor a cég elnöke David de Montaigne elmondta, hogy a teljes kacitás megvalósítására 3 (három) ütemben kerül sor. Az első ütem USD 43 Millióba kerül és megvalósítása 18 hónapot veszz igénybe a pénzügyi zárást követően.  Az üzem, melynek tervezett üzembe helyezése 2011-ben várható, kapacitása az előzetes tervek szerint a következő lépcsőben megduplázódik, és eléri a 35 MW-ot.

Bővebben...
 
Nemzetközi projekt a biomassza-hasznosításért Nyomtatás E-mail

 

A COACH BioEnergy elnevezésű projekttel vette kezdetét egy közép-európai innovatív információs és tanácsadó hálózat felállítása, melynek célja a fenntartható biomassza-hasznosítási módok minél szélesebb körű elterjesztése.Az Európai Bizottság által támogatott, 2009 elején indult három éves COACH BioEnergy projekt egy széleskörű tudás- és tanácsadói hálózat kialakításával szeretne hozzájárulni a fenntartható biomassza-termeléshez. A bioenergia területén tapasztalható sokféleség miatt gyakran nehéz specifikus és megbízhatóan alkalmazható információhoz és adatokhoz hozzájutni. Különösen igaz ez a döntéshozatali folyamatok, és a különböző stratégiák kialakításánál, valamint konkrét beruházások megvalósításánál, ahol nélkülözhetetlen szükség van gyakorlati, esettanulmányokkal alátámasztott, naprakész információkra, mind helyi, mind regionális szinten.

Bővebben...
 
Hátszél a biomasszának Nyomtatás E-mail
 
altElső évének végéhez ért a közép-európai térség fenntartható biomassza-hasznosítását ösztönző projekt, a Coach BioEnergy, melynek az Energia Klub is résztvevője. Készül az online-tudásközpont és hamarosan megkezdi működését a tanácsadó hálózat is.
Bővebben...
 


Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 305
Tartalom találatai : 1305606