Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     
Atomenergia

Az atomenergia alkalmazásának legismertebb és egyik legjelentősebb területe a villamosenergia-termelés. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség adatai szerint 2008-ban a világ 30 országában 438 atomerőműviblokk működött. 2008-ban új blokkot nem helyeztek üzembe és egy blokkot állítottak le véglegesen (Bohunice 2, Szlovákia).

Az atomerőművek részesedése a villamosenergia-termelésében világviszonylatban mintegy 15% volt. Tíz új atomerőművi blokk építését kezdték meg 2008-ban, világviszonylatban jelenleg összesen 44 atomerőművi blokk épül.

Az energetikai alkalmazás mellett a radioaktív izotópok és ionizáló sugárzások felhasználása kiterjed az egészségügyi ellátás, az ipar, a mezőgazdaság, a tudományos kutatás és az oktatás területére is. A radioaktív anyagokat és ionizálósugárzásokat széles körűen használják a gyógyászatban diagnosztikai és daganat terápiai célokra. A röntgen vizsgálatok és a sugárzással sterilizált egyszer használatos orvosi eszközök nélkülözhetetlen módszerei és eszközei az orvosi gyakorlatnak. Az ionizáló sugárzást eredményesen használják az élelmiszerek csomagoló anyagainál és a távoli, trópusi országokból importált fűszereknél a káros mikroorganizmusok elpusztítására. Az ipari radiográfia mindennapos eljárássá vált a gépek és alkatrészek anyaghibáinak feltárásában és az anyag hibákból eredő üzem zavarok meg előzésében. A radioaktív izotópok és ionizáló sugárzások fontos szerepet játszanak az ipar számos más területén, a mezőgazdaságban és a tudományos kutatásban.

Forrás: OAH [2008]: Az atomenergia alkalmazásának biztonsága Magyarországon, eredeti formában itt
Közzétéve az OAH engedélyével
Kép: Brüsszel, AtomiumAtomhírek Nyomtatás E-mail

altEgy titokkal kevesebb?

 

Joga van-e tudni a közvéleménynek, hogy a 2003-as paksi súlyos üzemzavar után, mi lett a sorsa az atomhulladéknak? Március 12-én a Főváros Ítélőtábla úgy döntött igen. Ekkor nyert pert ugyanis az Energia Klub az Országos Atomenergia Hivatallal szemben, így a Paksi Atomerőmű OAH-nak küldött hivatalos, korábban jórészt totkos tájékoztatását teljes terjedelmében az érdeklődő szervezet rendelkezésére kellett bocsátani.
Bővebben...
 
Maradnak az atomkérdések Nyomtatás E-mail

A Merlin színház kezdeményezésére június 4-én egy asztalhoz ült az „atomlobbi” és a civil oldal, hogy tisztázni próbáljanak a tervezett atomreaktor bővítés kapcsán felmerült néhány fontos kérdést.

Bővebben...
 
A biztonság állami bázisa Nyomtatás E-mail

Jogalkotás és szabályozás

Az atomenergia alkalmazását Magyarországon törvény szabályozza. Az Atomtörvény alapvető rendeltetése a lakosság egészségének, biztonságának és a környezetnek a védelme. Az atomenergia alkalmazása kizárólag a jogszabályokban meghatározott módon és rendszeres hatósági ellenőrzés mellett történhet, a biztonságnak minden más szemponttal szemben elsőbbsége van.

Bővebben...
 
Nukleáris létesítmények Nyomtatás E-mail

Az atomenergia alkalmazását szolgáló számos intézmény közül az atomenergiáról szó ló 1996. évi CXVI. törvény (Atom törvény) nukleáris létesítményként definiálja a nukleáris anyagokat  altfelhasználó atomreaktorokat és a nukleáris anyagokat tároló létesítményeket. Magyarországon 2008-ban az alábbi nukleáris létesítmények üzemeltek.

 

A Paksi Atomerőmű 

 

A hazai villamosenergia-termelés meghatározó létesítménye, a Paksi Atomerőmű négy blokkból áll. A blokkok villamos teljesítménye eredetileg egyenként 440 MW volt, amelyet a hagyományos energetikai berendezések hatásfokának javításával megnöveltek, így 2008 végére három blokk névleges villamos teljesítménye 500 MW-ra növekedett, a 3. számú blokkon a teljesítménynövelés 2008-ban fejeződik be. 2008-ban a Paksi Atomerőmű 14 818 GWh villamos energiát termelt és ezzel a hazai villamosenergiatermelés 37,2%-át adta.

Bővebben...
 
A magyar atomenergia szektor Nyomtatás E-mail

Az első magyar reaktor Csillebércen, Budapest külvárosában épült 1959-ben kutatás szempontjából. A szovjet eredetű és a magyar szakértők által felújított reaktort 30 év után helyezte üzembe újra az Atomenergia Kutatóintézet 1993-ban. 1966-ban úgy döntöttek, hogy nagyobb atomerőművet építenek Magyarországon. A döntés két WWER-440 típusú, 230-as reaktort irányzott elő.

Bővebben...
 


Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 305
Tartalom találatai : 1305606