Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     
Elemzések


„Aarhusi Egyezmény gyakorlati alkalmazása nukleáris ügyekben” elnevezésű konferenciáról Nyomtatás E-mail

 

Energia Klub

A 2009. június 24-25-én zajló, nemzetközi kezdeményezésre életre hívott konferencia azt vizsgálta, hogy az aarhusi jogszabály egy évtized elteltével hogyan épült be a gyakorlatba. Az Aarhusi Egyezményt, amely egészen pontosan „a környezeti ügyekben az információhoz való hozzáférésről és a nyilvánosságnak a döntéshozatalban történő részvételéről” szól, 1998-ban alkotta meg az EU. Magyarországon 2001-ben lépett életbe. 
 
Bővebben...
 
A szélenergia termelés kilátásai Magyarországon 2. Nyomtatás E-mail

Egy korábbi cikkben azzal foglalkoztunk, hogy mik a szélenergia termelés kilátásai Magyarországon. Ekkor megfogalmaztuk, hogy Magyarország negatív megítélése a szélerőművek telepítése terén nemzetközi befektetői körökben közismert és ahhoz, hogy a kevésbé előnyös műszaki feltételek ellenére e befektetői körök a magyarországi projektekre is oda figyeljenek, gyökeresen új szemlélet szükséges. 

Bővebben...
 
Lesz-e közös európai energiapolitika? Nyomtatás E-mail

altVajon lesz valaha közös  energiapolitika az Európai Unióban? Ha igen, akkor milyen folyamat során jön majd létre; és ha nem, akkor milyen gátló tényezők akadályozzák az együttműködés közösségi szinten való megvalósulását?  

Mialatt napjainkban egyre erőteljesebben fogalmazódik meg a közös európai energiapolitika iránti igény, az uniós tagállamok és polgáraik egyre kevésbé lelkesednek a közös, EU-s szintű szabályozásért. De vajon miért?
Bővebben...
 
Korszakváltó energetika Nyomtatás E-mail

Az energiapiacon mától az van, hogy beköszöntött a piac kora. Az áram után a gáz ára is (egyre inkább) a piacon dől majd el, s a mindenkori kormányzat egyre kevésbé tud majd belőle szociálpolitikai kérdést kreálni. Épp itt az ideje. 

Évek óta állok annak a pályának az oldalvonalánál, melyen a hazai energialiberalizáció nevet viselő csata zajlik. Persze nem látni mindent, de azt, hogy nem volt és ma sincs ott semmiféle szemet gyönyörködtető játék, azt az első pillanatban látható.

Bővebben...
 
Magyar Közlöny 2009/90 (szélerőmű kapacitás létesítése) Nyomtatás E-mail

A csatolt linken elérhető a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter 33/2009. (VI. 30.) KHEM rendelete a szélerõmû kapacitás létesítésére irányuló pályázati kiírás feltételeirõl, a pályázat minimális tartalmi követelményeirõl, valamint a pályázati eljárás szabályairól

Forrás: Magyar Közlöny, 2009/90.szám (758-764 oldal)

 
A szélenergia termelés kilátásai Magyarországon Nyomtatás E-mail

Az Európai Unió tagállamai – általánosságban - nagy reményeket fűznek a szélenergiához, ennek keretében ahhoz, hogy teljesíteni tudják 2020-ig szóló célkitűzésüket, amely előirányozza, hogy a felhasznált energia 20 százalékát megújuló energiaforrásokból kell előállítani. Elkötelezettségüket a célkitűzés megvalósítására tükrözi az a tény is, hogy 2008-ban a szélenergia-iparban több kapacitást állítottak üzembe minden más áramtermelési technológiához képest. Az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA) által közzétett 2008. évi statisztikák szerint az új termelőkapacitások 43 százaléka (8,484 MW) szélerőművi kapacitás volt, azaz minden egyes munkanapon átlagosan húsz szélerőművet állítottak üzembe az Unióban, a beruházások értéke pedig 11 milliárd euró közül mozgott.
 

Bővebben...
 
A lengyel energiapolitika alakulása a kilencvenes évektől napjainkig Nyomtatás E-mail

A kilencvenes évek elején Lengyelország hasonló helyzetben volt, mint volt szocialista szomszédjai. Legfontosabb feladatának a piacgazdaság kiépítését és a demokrácia stabilizációját tekintette. Kezdetben nem fordított nagy erőfeszítéseket az ország energiagazdaságának megreformálására, a környezetkárosító hatások csökkentésére. Lassan azonban itt is megkezdődött az unió mechanizmusaihoz, előírásaihoz kapcsolódó harmonizáció, az aquis communitaire átvétele, amellyel Lengyelország is megkezdte a környezetbarát fejlesztések ösztönzését.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 Következő > Utolsó >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 303
Tartalom találatai : 1274249