Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     
Elemzések


Erdészeti és ültetvény eredetű fás szárú energetikai biomassza Magyarországon Nyomtatás E-mail
Kutatásuk során a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont azt vizsgálta, hogy mekkora szerepet játszhat a magyarországi erdők fatermelése a megújuló energia termelési célok megvalósításában. Elkészítették az erdei és a fapiaci mérleget, és kutatták a tűzifa kínálatára ható tényezőket, majd elemezték, hogy mekkora tűzifa kínálat várható mezőgazdasági energia ültetvényekről.
Bővebben...
 
Energiapolitika - a 2008. év fejleményei Nyomtatás E-mail

 

Az írás a hazai vezetékes energiapiacokat érintő legfontosabb tényleges 2008. évi fejleményeket vizsgálja. Kiemelt figyelmet szentel két témának: az év eleji árampiaci modellváltás értékelésének és az alternatív gázvezeték tervekről folytatott politikai vita elemzésének. A műhelytanulmány terjedelmi és hangsúlybéli okokból nem foglalkozik az Európai Uniós energiapolitikai fejlemények összefoglalásával és elemzésével, valamint a MOL-OMV párharc 2008. évi fejleményeivel.
Bővebben...
 
Megújuló energia átalakítók és az elosztó hálózat fejlesztése Nyomtatás E-mail

A koncentrált és elosztott villamos-energia termelés-tárolás problémáinak modellezése kapcsán került hozzánk Kakasi György előadásanyaga (MEE 56. vándorgyűlése) amely egy, már piacon lévő eszköz és rendszer példáján keresztül mutatja be a témát. Az előadás anyaga megtekinthető a csatolt linken (pdf) keresztül, valamint letölthető portálunk dokumentum gyűjteményéből is. Kakasi György bemutatott előadásához vélemény, megjegyzést vagy az alábbiakban, belépés után tehet, vagy az EnergiaPorta blogján, ide kattintva fűzhet hozzá.

 
Elemzés 2009 - International Benchmarking Network for Water and Sanitation Utilities (IBNET) Nyomtatás E-mail

A Világbank az 1990-es évek végén egy nagyszabású, nemzetközi teljesítmény-értékelési programot indított a víz- és szennyvíz-szolgáltató vállalatok körében. Az International Benchmarking Network for Water and Sanitation Utilities (IBNET) elnevezésű kezdeményezés keretében a szolgáltatók egy szabványosított kérdőíven információt adnak meg működésükről.

Bővebben...
 
Geotermikus villamosenergia-termelés lehetőségei Magyarországon Nyomtatás E-mail

 

A tanulmány célja kettős. Egyrészt bemutatja a geotermikus energia villamosenergia-termelési célú hasznosításának technológiai lehetőségeit, másrészt szakmai becslések alapján elemzi a Magyarország geotermikus potenciálján megvalósítható jellegzetes projekt gazdaságossági mutatóit. A tanulmány első részében bemutatjuk a geotermikus alapfogalmakat és a geotermikus alapú villamosenergia-termelés jelenlegi helyzetét. Ezek után tárgyaljuk a különböző ipari méretekben használt technológiák jellemzőit, illetve a geotermikus erőforrások felhasználási lehetőségeit nagyságrendileg bővítő, de ma még csak kísérleti léptékben alkalmazott EGS technológiát. A tanulmány második felében értékeljük a magyarországi geotermikus potenciált, illetve 4 különböző kapacitás esetén becsüljük egy Magyarországon megvalósítható geotermikus erőmű gazdaságossági paramétereit. Érzékenységvizsgálatoknak vetjük alá a kapott eredményeket a nagyobb megbízhatóság érdekében.
Bővebben...
 
Innovatív (K)ÁT program Angliában 2010-re Nyomtatás E-mail

Paul Gipe RenewableEnergyWorld.com-ban közelmúltban megjelent cikke szerint Anglia új átvételi ár program elindítását tervezi 2010-ben. A programot Ed Miliband a Kormány energiaügyekért és klímaváltozásért felelős minisztere ismertette a közelmúltban. A program lényege a lakástulajdonosok, és kisvállalkozások érdekeltté tétele villamos áramfogyasztásuk csökkentésében. A program fontos eleme olyan tarifák kialakítása, amelyek bátorítanak kis CO2 kibocsátással járó áramtermelésbe történő befektetésre.

Bővebben...
 
Energia(forradalom) - A fenntartható energiagazdálkodás lehetőségei Magyarországon a 21. században Nyomtatás E-mail

 

 
altAz éghajlatváltozás napjaink egyik legjelentősebb problémája környezeti, társadalmi, politikai és gazdasági szempontból egyaránt. Az emberiség által a légkörbe juttatott üvegházhatású gázok okozta fokozódó felmelegedés következményei egyre jobban befolyásolják életünket, és hatásuk egyre rombolóbb a természeti környezetre.
A tanulmány elkészíttetésével az Európai Megújuló Energia Tanács és a  Greenpeace az éghajlatváltozás korában elengedhetetlenül szükséges feladatot oldott meg, nem rövid távú politikai és gazdasági szempontokat, hanem a környezet védelmét és Magyarország hosszú távú gazdasági és társadalmi érdekeit tartva szem előtt.
Bővebben...
 
A magyar villamosenergia-rendszerbe illeszthető szélerőművek mennyisége Nyomtatás E-mail
Megjelent a Magyar Energia Hivatal által közzétett tanulmány a magyar villamosenergia-rendszerbe illeszthető szélerőművek mennyiségéről. A tanulmányban foglaltak meghatározzák az elkövetkező évek szélerőmű telepítését Magyarországon. Az anyag elérhető a Magyar Energia Hivatal honlapján, valamint letölhető a PDF ikonra kattintva is.
 
Már csak 5 hónap Koppenhágáig – összefoglaló a bonni tárgyalásokról Nyomtatás E-mail

Június első felében zajlott a klímatárgyalások bonni fordulója, amely az év végi koppenhágai klímacsúcs előtti utolsó nagyobb tárgyalási forduló volt. Az év végi találkozóig már csak három kisebb időközi tárgyalási fordulót illetve nem hivatalos megbeszélést tartanak az éghajlatváltozási keretegyezmény részes felei azokban a napirendi pontokban, amelyeket az év végéig lezárni szeretnének. A számtalan függőben lévő kérdés közül a következőkben néhány kulcsfontosságú témát tekintünk át.

Bővebben...
 
Hálózatban az éghajlatvédelemért Nyomtatás E-mail

Energia Klub

Az Energia Klub a CAN (Climate Action Network) Európai hálózatának tagjaként rendszeresen részt vesz a nemzetközi hálózat közgyűlésein. A CAN a világ legnagyobb éghajlatvédelemmel foglalkozó ernyőszervezete, ezért különösen érdemes odafigyelni minden megmozdulásukra. A legutóbbi közgyűlés a szervezet eddigi leghosszabb ilyen jellegű találkozója volt, mivel minden éghajlatvédelemmel foglalkozó tagszervezet már a 2009. decemberében megrendezendő, nagy jelentőségű koppenhágai klímacsúcs találkozóra (az UNFCCC COP 15-re) készülés lázában ég. De mi is rejlik a COP 15 betűszó mögött?

Bővebben...
 
Energia(forradalom) - A fenntartható energiagazdálkodás lehetőségei Magyarországon a 21. században Nyomtatás E-mail

alt Az éghajlatváltozás napjaink egyik legjelentősebb problémája környezeti, társadalmi, politikai és gazdasági szempontból egyaránt. Az emberiség által a légkörbe juttatott üvegházhatású gázok okozta fokozódó felmelegedés következményei egyre jobban befolyásolják életünket, és hatásuk egyre rombolóbb a természeti környezetre.

A tanulmány elkészíttetésével az Európai Megújuló Energia Tanács és a  Greenpeace az éghajlatváltozás korában elengedhetetlenül szükséges feladatot oldott meg, nem rövid távú politikai és gazdasági szempontokat, hanem a környezet védelmét és Magyarország hosszú távú gazdasági és társadalmi érdekeit tartva szem előtt.  

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 Következő > Utolsó >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 303
Tartalom találatai : 1274245