Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     
Elemzések


Gondolatok a hőszivattyúzásról - Komlós Ferenc Nyomtatás E-mail
Az EnergiaPorta - ezúton is megköszönve Komlós Ferenc úr hozzájárulását - közzéteszi a linkről letölthető szakértői elemzést, mely a hőszivattyús rendszerek hasznosságát, hasznosíthatóságát és főbb jellemzőit mutatja be tényszerűen, számításokkal és hazai valamint nemzetközi példákkal illusztrálva. A hőszivattyús rendszerekkel kapcsolatos további szakcikkek, elemzések elérhetőek az EnergiaPorta oldalán (bal oldalon felül található Keresés mezőbe írja be: hőszivattyú).

A linken elérhető szakcikk megjelent a Magyar Épületgépészet (www.epgeponline.hu) című folyóiratban, LIX. évfolyam, 2010. július – augusztus szám, 32 – 34 oldal.
 
Szélerőművek telepítése Magyarországon Nyomtatás E-mail

Közismert, hogy a Magyar Energia Hivatal által 2009-ben meghirdetett pályázat visszavonásra került.  A közelmúltban módosított (!) szempont rendszer alapján, a köztes idő lehetőséget kínál a projektfejlesztőknek – és a befektetőknek - az eddig betervezett típusokkal kapcsolatos elképzelések felülvizsgálatára, annak megfontolására, hogy a tervekben (és ennek nyomán az Energia Hivatalnak benyújtott engedély kérelmekben) előirányzott típusokat újabb, az alacsony és közepes szélsebességet is hasznosítani tudó szélerőművekkel váltsák fel.

Bővebben...
 
Vitaindító: szélerőművek telepítése Magyarországon Nyomtatás E-mail
A RENEWABLE ENERGY WORLD.COM 2010 június 10-i számában megjelent hír szerint az Alstom az elmúlt napokban új, 3 MW teljesítményű szélerőművének piaci bevezetéséről nyilatkozott. A prezentáción elhangzott, hogy az ECO 110 tip. szélerőmű egyike a leghatékonyabb onshore szélerőműveknek, és használata különösen alacsony és közepes szélsebesség esetén javasolt. 110 m átmérőjű rotorja az eddig ismertnél nagyobb mennyiségű szél hasznosítását teszi lehetővé, lapátjainak kialakítása ugyanis maximalizálja a hasznosítható energia mennyiségét – nagyobb mennyiségű szelet hatékonyabban. Ismert, hogy más szélerőmű gyártók, így a General Electric, a Nordex, stb. is megjelentek a piacon új, alacsony és közepes szélsebességet jobban hasznosító típusokkal. Figyelembe véve Magyarország szélviszonyait megfontolandó ilyen szélerőművek telepítése.
Bővebben...
 
Szélerőművek valós üzemeltetési és karbantartási költégeit feltáró elemzés Nyomtatás E-mail

Szélenergiával foglalkozó független elemzők dolgoznak közösen a Wind Energy Update-tel, hogy megállapítsák mely tényezők játszanak leginkább szerepet a szélerőművek üzemeltetési és karbantartási költségeinek alakulásában. Az elemzők azt kutatják, hogy a szélerőművek üzemeltetői és beruházói milyen költségekre számíthatnak az elkövetkező években - valamint, hogy e költségek hogyan csökkenthetőek. A "The Wind Energy Operation & Maintenance Report" című anyagban elérhető adatok elemzése azt mutatja, hogy az átlagos üzemeltetési és karbantartási (ü&k) költség megközelítőleg 0,027 dollár (0.019 euró) kWh-ként. Ez talán kis befektetésnek tűnhet, de a nyereséges szélerőmű farmok üzemeltetői szoros költségvetésből gazdálkodnak. Az elemzés hivatkozik egy szélerőmű üzemeltetőre, aki szerint "...csupán 1% javulás az ü&k tekintetében hatalmas változást eredményez a profit szintjén".

Bővebben...
 
Gaiasolar - elóadások megújuló energia témában Nyomtatás E-mail

Az alábbi linkeken Véghely Tamás megújuló energia vezető tanácsadó (Gaiasolar - a Megújuló Energiák Rendszerháza) által közzétett előadások érhetőek el .pdf formátumban. Az anyagok letölthetőek a Dokumentumtárból is.

Magyarország, a szunnyadó óriás
A Magyar Műszaki Értelmiség napja (MTA)
Kezünkben a jövőnk
 

 
"Okos Mérés" MEH tanulmány Nyomtatás E-mail

A Magyar Energia Hivatal (MEH) “Okos Mérés” projektje keretében tanulmányt készít és közöl “okos” elektronikus mérő rendszerek villamos energia, földgáz-, és távhőfelhasználás területén történő bevezetésére és alkalmazhatóságára vonatkozóan. A tanulmány eredményeit workshopok keretében mutatják be. A MEH tájékoztatás alapján az alábbi anyag egy hosszú távú projekt vázát és elemzéseinek irányait kívánja meghatározni. A munkaanyag alábbi verziója a struktúrán túl már tartalmat is kibontja a bizonyos területeken, melyeket a projekt során a munkatársak megváltoztathatnak vagy tovább finomíthatnak.

Bővebben...
 
A MEH által közelmúltban közzétett tanulmányok Nyomtatás E-mail

2010. május 4-i (megújuló engedélyezési anomáliák tanulmány) workshop előadásai: 

Megújuló ösztönzési rendszer felülvizsgálat  

Megújuló alapú energiatermelő berendezések engedélyezési eljárása

2010. április 27. (megújuló kínálat, potenciálok, javasolt forgatókönyvek az NCST-hez) workshop előadásai: 2020-as Megújuló energiahasznosítás ütemterv javaslat

Módszertan és számítások 

2020-as Megújuló energiahasznosítás ütemterv javaslat

Műszaki-gazdaságossági megújuló energiaforrás potenciál vizsgálata, a célkitűzés teljesítésére vonatkozó NCST bontása szerinti forgatókönyvváltozatok, Green-X modellel végzett dinamikus költségek, benchmark projektszerkezetek, optimális támogatási módok, eszközök javaslata

 
Út egy 100% Megújuló (Energia Hasznosító) Európához Nyomtatás E-mail

RenewableEnergyWorld.com 2010. április 20.-i száma ismerteti a European Renewable Energy Council (EREC) / Brüsszel új elemzését azokról az elképzelésekről, hogyan tudna az Európai Unió 2050-re 100%-ban átállni megújuló energia hasznosításra ily módon biztosítva áram ellátását, fűtését és hűtését, valamint a szállítást különös tekintettel ennek kihatásaira Európa energia ellátásának biztonságára és a CO kibocsátásra.

 

Az elemzés vizsgálja, hogyan tudnának 2050 körül a különféle megújuló energiahasznosító technológiák hozzájárulni egy teljes mértékben fenntartható energia ellátáshoz feltételezve a különféle megújuló energiahasznosító technológiák alkalmazásának széleskörű politikai-, társadalmi-, és gazdasági támogatottságát. 

A megújuló energiák hasznosításán alapuló jövő lehetséges előnyei sokfélék: tompítani a klímaváltozást, biztosítani az energiabiztonságot, és új fenntartható jövő orientált munkahelyeket teremteni.

Bővebben...
 
Analysis of Operators, Developers and Managed Services Companies Survey (Extract) Nyomtatás E-mail
UK based VB/Research  conducted a wind farm survey for wind farm operators, developers, utilities, and managed service companies in 2009. The resulting report (PDF document in English) is available at this link. Hereby we thank for Venture Business Research Ltd for their kind cooperation and approval to publish this document.
 
Felére csökken a KÁT-os kapcsolt erőművek köre Nyomtatás E-mail

Kevesebb mint fele maradhat a kötelező átvételi rendszerben (KÁT) a kapcsolt hő- és áramtermelő erőműveknek 2011-ben - jelentette ki Matos Zoltán, a Magyar Energia Hivatal (MEH) elnöke. A hivatal év végéig minden termelő esetében meghozza a döntést. Matos Zoltán hozzátette, a döntésnél mérlegelik, hogy az adott erőmű, mint befektetés megtérült-e már, illetve hogy a kötelező átvételből származó hasznot valóban a távhő-fogyasztók élvezhetik-e. Aki ez utóbbit nem tudta igazolni, vagy nem is távfűtési célra termelt hőt, nem adhatta be a KÁT meghosszabbítására vonatkozó kérelmet.

A MEH elnöke kifejtette, ezzel jelentősen csökken 2010 után a KÁT kassza, amely lehetőség a kapcsolt erőművek számára 2015-ben teljesen megszűnik. (Ez nem vonatkozik a megújuló forráson alapuló energiatermelésre, amelynek segítésére eredetileg létrehozták ezt a támogatási formát.) Matos Zoltán úgy fogalmazott, a 2011 utáni években már korántsem lesz olyan látványos a KÁT kassza csökkenése, mint a jövő év végén.

Forrás: EnergiaInfó
 
KÁT – a zöld energia jobb kihasználásáért Nyomtatás E-mail

Miguel Mendonça és David Jacobs Renewable Energy World magazinban megjelent írása szerint a megújuló energiák kötelező átvételi tarifájának (KÁT) népszerűsége, mint a megújuló energiák hasznosításának népszerűsítésére kidolgozott egyik mechanizmus, világszerte növekszik.
A KÁT-ot sokan, sok helyen, és gyakran megújuló energia díjnak hívják. Ezt a díjat kell ui. az áramszolgáltatónak megfizetnie minden, a megújuló energia hasznosításával nyert egységnyi energia után, amely a hálózatba jut – mindezt gyakran 15-20 évig. Kormányzati elképzelések szerint KÁT fizetésével elérhető egy olyan állapot, amely időponttól kezdődően nincs szükség a megújuló energia hasznosítás további támogatására. A fizetés elősegíti azon akadályok lebontását is, amelyek gátolják a hagyományos energia iparnak nyújtott támogatások csökkentését. 

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 Következő > Utolsó >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 303
Tartalom találatai : 1274244