Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     
Szélenergia

A szélenergia hasznosítása világszerte növekvő tendenciát mutat, az 1999. évi 14,000 MW-teljesítmény 2004.-re 45,000 MW teljesítményre emelkedett, napjainkra már megközelítette a 75,000 MW-ot, 2010-re pedig várhatóan 100,000 MW felett lesz. Az iparág teljesítménye már meghaladja a $9-10 billió/év–et és az előrejelzések szerint az évi növekedés üteme az elkövetkezendő években erősödik, mert:

·         az elektromos energia iránti igény folyamatosan nő

·        a világ számos régiójában a szélenergia hasznosítása már versenyképes a hőenergia termelő berendezésekkel figyelembe véve a tüzelő anyagok árának növekvő trendjét.

·         a klimatikus viszonyok változása, melyet elsősorban a foszilis anyagok elégetése okoz, a kormányokat a szél- és egyéb tiszta energiák hasznosítására ösztönzi.

Magyarországon az alternatív energiaforrások, így a szélenergia hasznosításának kérdéseivel a Villamos Energia Törvény (röviden: VET) foglalkozik. Az Európai Unió energiapolitikai elveinek történő megfelelés érdekében került a VET-be az alternatív energiák hasznosításával termelt villamos áram kötelező átvételéről szóló rendelkezés.

Fenti tartalom a Gest.Com Kommunikációs és Tanácsadó Bt hozzájárulásával jelent meg http://www.gestcom.hu/
A képen a Lamar (Colorado, USA) mellett létesült 162 MW összteljesítményű "Colorado Green Wind Farm" szélerőmű-farm turbinái láthatóak. Mindegyik turbina egyenként 1.5 megawatt energiát termel.
kép: 
"Courtesy of DOE/NREL"

 A szél energia hasznosítása € 24 milliárd megtakarítást eredményez 2015-ben Nyomtatás E-mail

A New EnergyWorldNetwork.com (newnet) 2011. június 14. –I számában publikált cikk szerint a szélenergia hasznosítása EUR 23,7 milliárd megtakarítást eredményez a tüzelő anyag költségben az International Energy Association (IEA) and Global Wind Energy Council adatai szerint. A teljes összegen belül a szén felhasználásának csökkenése EUR 15.milliárdot, a gázfogyasztásé EUR 6.4 milliárdot, míg az olaj fogyasztás csökkenése EUR 1.7 milliárdot jelent. A szélenergia hasznosításának növekedéséből származó megtakarítás 2020-ra megnégyszereződik, és eléri az EUR 87 Milliárdot.

Bővebben...
 
A szélerőmű tendert visszavonták Nyomtatás E-mail
Ahogyan azt az EnergiaPorta egy korábbi cikkében már feltételezte, a Magyar Energia Hivatal 2010. július 15-én a szélerőmű tender visszavonása mellett döntött. Jólehet a MEH vonatkozó Közleménye nem bocsátkozik részletekbe az EnergiaPorta megítélése szerint a tender visszavonásának körülményei és indoklása mindenképpen tanulságos. A MEH Közleménye ezen a linken érhető el.
 
Bemutatkozik a "www.WindPowerTV.com" Nyomtatás E-mail

www.WindPowerTV.com az egyetlen, kizárólag szélenergiával foglalkozó internetes televízió csatorna. 

Megtalálhatja nálunk a nagyvilág legizgalmasabb fejlesztési híreit, filmekkel illusztráljuk a piacra kerülő legújabb termékeket és feltörekvő technológiákat és bemutatjuk a szélenergetikai iparággal kapcsolatos konferenciákat, kiállításokat és eseményeket világszerte. Célunk, hogy integrált, központban lévő, online felületet biztosítsunk mely egyszerre független és informatív.
 

Kérjük keresse fel a www.WindPowerTV.com oldalt a szélenergia iparág legújabb fejleményei megismeréséhez.
 

 
Szélerűmú parkok tervezése Nyomtatás E-mail

A szeles területeken található mezőgazdasági földek adottságainak felmérése – amely a földtulajdonosok számára nem jár költséggel - megteremti szélerőmű parkok létesítése és hálózati csatlakozása lehetőségeinek vizsgálatát. Amennyiben a földterület alkalmassága bebizonyosodik, a földtulajdonosok a terület használatáért több éven keresztül díjazásban részesülnek azt követően, hogy a beruházás üzembe helyezése megtörtént és az energiatermelés megkezdődik.

Bővebben...
 
Új szelek a szélenergia-piacon Nyomtatás E-mail

 

altEgy nemrég született rendeletnek* köszönhetően új szélenergia-engedélyek kiosztása várható a hazai piacon. A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium rendelete többek között a további szélerőmű-kapacitás létesítésére irányuló pályázati kiírás feltételeit szabályozza. A jogszabály szerint maguk a pályázatok is hamarosan kiírásra kerülnek. 2006. eleje óta most először nyílik lehetőség arra, hogy pályázati úton újabb befektetők is beléphessenek a hazai szélenergia-piacra. A Magyar Energia Hivatal (MEH) ekkor 330 MW-ban maximalizálta a szélerőművek létesítésre kiadható engedélyek mennyiségét, aminek alapján a későbbi kiosztások megtörténtek. 
Bővebben...
 
A szélenergia kihasználása Magyarországon Nyomtatás E-mail

Az alábbi linken elérhető (angol nyelvű) MS PowerPoint prezentációt az NRG Systems Kft. ügyvezető igazgatója, Csákány Gábor adta elő, aki a Magyar Szélenergia Társaság képviseletében előadást tartott a marseille-i European Wind Energy Conference (EWEC 2009) szélenergiai konferencián.

 

Az előadás letöltéséhez kérjük kattintson ide

Közzétéve szerzői engedéllyel
 
Szélenergia - energia tárolás Nyomtatás E-mail

A magyar villamos energia rendszer egyik legsúlyosabb gondja, hogy éjszaka nincs akkora kereslet, mint amennyit a folyamatos üzemre tervezett alaperőművek termelnek. A másik nagy probléma a napi csúcsigények kielégítése a megfelelő biztonsági tartalékok fenntartásával. A szélenergia hasznosítása szempontjából a szél időszakos jelenléte jelent problémát a hálózat stabilitása szempontjából.  Szélerőművek telepítésével összefüggésben ismert, hogy a rendelkezésre bocsátott hálózati kapacitásnak gyakran csak 25-30%-a hasznosul, a szélerőművek / szélerőmű parkok energetikai hatásfokának növelése, a hálózat stabilitási problémáinak csökkentése érdekében szükségesnek tűnik tehát valamilyen, a lökésszerű terhelések okozta hatásokat csökkentő, kiegyenlítő energia tározó erőművek létesítése
(1. ábra: Jellemző napi terhelési görbe nyári munkanapra (2006.).

Bővebben...
 
A Vestas V90-1.8/2.0 MW szélerőművei Nyomtatás E-mail

A leghatékonyabb szélerőmű a magyarországi szárazföldi viszonyok között


Optimális hatásfok

 

A V90-1,8 MW és V90-2,0 MW turbinákban alkalmazott OptiSpeed® generátorok a Vestas kimagasló eredményekkel működő V80 turbinájában használt generátorok továbbfejlesztett változatai. Az OptiSpeed® jelentős előrelépést jelent a szélturbina hatásfokát illetően, tekintettel arra, hogy a rotor forgórész fordulatszáma a névleges fordulatszámhoz képest hozzávetőleg 60 százalékos tartományban változhat. Ez azt jelenti, hogy az OptiSpeed® esetében a rotor forgórész fordulatszáma akár 30 százalékkal is nagyobb vagy kisebb lehet a szinkron fordulatszámnál. A cél egyértelmű: a leadott energia növelése.

Bővebben...
 
A Vestas V52-850 kW szélerőműve Nyomtatás E-mail
A berendezés, amely minden terepen használható
 
A V52 majdnem minden fejlődőképes területen használható. Mivel a Vestas az elmúlt 25 évben azon dolgozott, hogy a feltételek körét úgy kibővítse, hogy ezen feltételek között a szelet hasznot hozó energiává alakíthassa át – és a V52 a legsokoldalúbb szélerőmű, amit a Vestas kínál.
Bővebben...
 


Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 304
Tartalom találatai : 1297194