Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     
Kutatás & Fejlesztés


Kazánok Nyomtatás E-mail

A kazánok ipari és lakossági téren is a leggyakrabban használt berendezések közé tartoznak. Egyrészt a fűtési hőigény fedezésére, másrészt olyan termelési folyamatoknál használják őket, mint például a fémek hőkezelése, kémiai anyagok melegítése és szárítása, a textil- és az élelmiszeripar, a kerámia- és az építőanyag-ipar.
 

Bővebben...
 
Hűtőberendezések Nyomtatás E-mail

A szupermarketekben, éttermekben, élelmiszerboltokban stb. található nagyüzemi hűtőberendezések a felhasznált energia 30%-áért felelősek. A hűtőberendezések technológiai fejlődése energiahatékony és jobb teljesítményű hűtőpolcok, közlekedőterek, fagyasztók és más hasonló berendezések készítését tette lehetővé.

Fontolgatja, hogy felújítja régi hűtőberendezéseit vagy újat vesz? Vajon lehetséges a régi berendezés működésén javítani? Ez a cikk segítségére lesz abban, hogy jelentős megtakarításokat érjen el. 
 

Bővebben...
 
Villamos kemencék Nyomtatás E-mail

Az utóbbi két évtizedben, főleg a fémipar területén, a hagyományos tüzelőanyaggal működő kemencéket felváltották a villamos kemencék.

Az ilyen rendszerek általában tisztábbak, könnyebben szabályozhatók, könnyebben karbantarthatók és számos alkalmazás esetében hatékonyabbak, mint a másfajta kemencék.

Sok esetben nem használják megfelelően a villamos kemencéket, amelyek pedig az energiamegtakarítás lehetőségét rejtik magukban. Ez a fejezet bemutatja azokat a főbb megtakarítási lépéseket, amelyeket ezeknél a rendszereknél alkalmazni lehet.

Bővebben...
 
Elektromotorok Nyomtatás E-mail

A villanymotorok az elektromos energia több mint 60%-át használják fel az iparban. Mivel a motorok széles körben használhatók szivattyúk, ventilátorok, kompresszorok, fúvó ventilátorok hajtására, és nagy mennyiségű energiát használnak fel, ezért az energiamegtakarítást célzó lépések egyik fontos célpontjai. A villanymotorok a szolgáltató és a lakossági szektorban is nagyon fontos energiafelhasználók, hiszen megtalálhatók liftekben, hűtő berendezésekben stb. Az egyik legfontosabb energiafelhasználást csökkentő módszer, a folyamatoptimalizálás mellett, a villanymotorok esetében a főbb energiamegtakarítási lehetőségek a következők: a régi motorok energiahatékony motorra való cseréje, lágyindítók beszerelése, változtatható fordulatszámú motorok használata.
 

Bővebben...
 
Irodai berendezések Nyomtatás E-mail

Napjainkban a legtöbb ipari és kereskedelmi épület, piac stb. rendelkezik egy vagy több számítógéppel és sok más irodai felszereléssel, mint például a nyomtató, másológép, szkenner stb. Az egyes készülékek energiafogyasztása külön-külön viszonylag kicsi, ha azonban együtt tekintjük őket, és figyelembe vesszük a működési órák nagy számát, már jelentős anyagi terhet jelentenek. Az irodai felszerelések az összes energiafelhasználás 20%-ért, néhány esetben 70%-ért felelősek. A magas költségek mellett az irodai berendezések jelentősen növelik a helyiségek hőterhelését, és így gyakoribb a klímatechnikai rendszerek használata.

Bővebben...
 
Világítás Nyomtatás E-mail

Sok gyárban a világítás a villanyszámla 10%-át teszi ki, üzletek és irodák esetében pedig elérheti a 40-60%-ot is. Az elektromos áram árának várható növekedése miatt a jövőben még nagyobb lesz a világítás jelentősége. A városi környezetben használt utcai világítás az önkormányzat közműszámlának csaknem 50%-át teszi ki 100-150 kW/lakos fogyasztás mellett. Továbbá a fényáram 40%-a elpazarolt, ami fényszennyezéshez vezet. A gyakorlat azt mutatja, hogy sok szervezet akár 50%-al is csökkenteni tudná a világítás költségeit a jól bevált, létező technológiák alkalmazásával és jó szervezéssel. Az energiafelhasználás és az összköltség jelentősen csökkenthető, hacsak nem nagyon új az épülete vagy az utóbbi 2 évenben modernizálta a világítást.
Mekkora az éves villanyszámlája? Érdekli az 5-30% közötti megtakarítás lehetősége? Ha igen, olvasson tovább.

Bővebben...
 
Légkondícionálás Nyomtatás E-mail

A klímaberendezések egyre több ipari létesítmény, hotel, kórház és intézményi épület stb. kiadásait növelik a nyári időszakban. A nagyobb teljesítményű számítógépek hosszú ideig tartó használata miatt is szükségesek ezek a berendezések. Az épület helyes kialakításával elkerülhető lenne a klímaberendezések használata. Ahol nem lehet ilyen átalakításokat végezni, ott a hűtési hőterhelést kell a minimumra csökkenteni, többek között minden lehetséges hőforrás alacsony szinten tartásával. Megfelelő kiválasztással, méretezéssel, üzembe helyezéssel, karbantartással és a helyes használattal gazdaságos működést és az összköltség csökkenését lehet elérni.

Bővebben...
 
Használati melegvíz Nyomtatás E-mail

Felhívni a figyelmet a víztakarékosságra nem igényel befektetést, és mégis talán az egyik leghatékonyabb intézkedés. Az olyan hatékony rendszerek beépítése, mint a kis vízkibocsátású csapok és zuhanyrózsák nem igényelnek nagy befektetést, a megtakarítás viszont 70%-nál is nagyobb lehet. A nagyobb melegvíz igényű épületek esetében, mint például a hotelek vagy sportlétesítmények, ezek a befektetések nagyon gyorsan megtérülnek.

Bővebben...
 
Németországban nyílik meg a világ első LEED Platina adatközpontja Nyomtatás E-mail

altInhabitat

 

Németország a közelmúltban csatlakozott a zöld elitek sorába a Citigroup káprázatos, új adatközpontjával, mely Frankfurtban fog megnyílni. A fenntartható építészetéről és mérnöki pontosságáról híres Arup Associates által tervezett, 230 000 m2-es létesítmény kapta a világ első LEED(Leadership in Energy and Environmental Design)Platina minősítését hatékony energiahasznosításának és forrásmegtartó arculatának köszönhetően. Ez nem kis eredmény figyelembevéve azt az energiát, amely a szekrénybe épített szerverek problémamentes futtatásához szükséges egy légkondícionált környezetben.

  

Bővebben...
 
Fűtési rendszerek Nyomtatás E-mail

A fűtéshez általában több energiát használunk fel, mint azt sok ember gondolná. Egy bizonyos klímájú zóna energiafelhasználása olyan tényezőktől függ, mint az épület kialakítása, a felhasználói viselkedés, a szabályozó-berendezés típusa stb. Fontos annak megértése, hogy az energiafogyasztás csökkentése nem a komfort csökkenését jelenti, hanem a megvásárolt energia maximális kihasználását.

Amennyiben már rendelkezik fűtési rendszerrel, a következő tanácsok segítségére lesznek, hogyan érhet el jelentős megtakarításokat.
Az újépítésű épületek esetében nagy odafigyeléssel kell a fűtési rendszert megtervezni, mert nem minden megoldás megfelelő.

Bővebben...
 
Energiaintenzitás és energia audit Nyomtatás E-mail

Energiatakarékosság kapcsán tisztázni kell két fontos energiához kapcsolódó fogalmat: az energiaintenzitást és az energia audit fogalmát. Az energiaintenzitás az az energia, amely egy termék előállításához vagy folyamat megvalósításához szükséges, míg az energia audit minden fajta energia egy bizonyos időtartam alatt felhasznált mennyiségének és költségeinek értékeléseként definiálható.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 Következő > Utolsó >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 303
Tartalom találatai : 1274209