Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     
Kutatás & Fejlesztés


Károsanyag-kibocsátás nélküli műanyag-feldolgozó épült Faddon Nyomtatás E-mail
Károsanyag -kibocsátás nélküli műanyag-feldolgozó épült Tolna megyében Több mint egymilliárd forintos ráfordítással a műanyaghulladékot károsanyag-kibocsátás nélkül feldolgozó, kísérleti üzemet épített a Felső-Bácska Tározós Szélpark Kft. a Tolna megyei Faddon. A kutatás-fejlesztési projekteket lebonyolító székesfehérvári cég az 1 milliárd 261 millió forintos beruházáshoz a Norvég Alaptól nyert el támogatást. A beruházás célja egy új, innovatív, több éves működési tapasztalattal rendelkező hasznosítási eljárást magába foglaló technológia hazai telepítése.
Bővebben...
 
MAGYAR ALAPANYAG, HAZAI MUNKAERŐ, VILÁGHÍRŰ HŐSZIGETELÖ Nyomtatás E-mail
A világ energiafelhasználása egyre növekszik, a legnagyobb energiatakarékossági lehetőséget pedig épületeink kivitelezése rejti magában. Ennek tükrében az energiatakarékos fenntartáshoz és üzemeltetéshez elengedhetetlen, hogy a legkörültekintőbb módon válasszuk meg a megfelelő alapanyagot.

A ROCKWOOL Hungary Kft. tapolcai gyárában magyar alapanyagból, hazai munkaerővel készül a környezetvédelmi szempontból is előnyös kőzetgyapot hőszigetelő-anyag.
Bővebben...
 
Kína a világ legnagyobb napenergia-termelési központját építi Nyomtatás E-mail

altInhabitat - A Kína által “a világ legnagyobb napenergia-termelési központjá”-nak, vagy egyszerűbben “Szolár-völgy”-nek nevezett konstrukció építése már folyamatban van. A koncepció alappillére a zöld energiát hasznosító technológia mellyel a központ méltón válhat a kaliforniai Szilikon-völgy fő versenytársává. Az ambíciózus park terve a Himin Solar Energynek köszönhető, melynek főhadiszállása a Nap-Hold Kastélyban található, amely jelenleg a világ legnagyobb napenergiával üzemeltetett irodaháza. A központot Kínában, Dezhou közelében helyezik el. A projekt becsült költsége 740 millió $.

Bővebben...
 
Az új szemét égető a műanyagot tiszta energiává alakítja Nyomtatás E-mail

altGondoljunk csak az összes műanyagra, melyet az emberek nap, mint nap használnak – a különböző palackokra, Tupperware-okra, a csomagolásokra stb… Most képzeljük el, hogy az újrahasznosító üzemekben vagy a hulladéklerakókban összegyűlt műanyagot tiszta, megújuló energia előállítására használunk fel. Pontosan ez az elképzelése támadt Yiannis Levendisnak és a Northeastern University hallgatóiból álló csapatának, amikor kifejlesztették a dupla-tartályú hulladékégető-kamrát. Az égetőkamra prototípusa képes a műanyag hulladékot energiává alakítani anélkül, hogy káros anyagot bocsájtana ki.

Bővebben...
 
Erőmű egy hátizsákban Nyomtatás E-mail

A Bourne Energy új találmánya egy hátizsák méretű, és háton hordható hidro-elektronikai generátor, amely továbbfejlesztette a hordozható energiaforrás fogalmát. A műszer kb. 1 méter hosszú, súlya kevesebb, mint 15 kiló és képes 500 watt per egység energiát előállítani. Emellett rendelkezik önálló integrált teljesítmény-szabályozóval, hűtő- és érzékelő rendszerrel. A találmány önmagában is működtethető, vagy kombinálható több műszerrel együtt egészen 30 kW előállításáig.

A műszerről részletesebben olvashat ide kattintva.

Kép: Inhabitat (www.inhabitat.com)

 
Olajüzletből algaüzlet? Nyomtatás E-mail
Szintetikus biológiába ruház az ExxonMobil és a Chevron - írta meg a The Green Economy Post. A nagy olajtársaságok figyelme a hagyományos energiahordozók felől a szintettikus biológiai megoldások irányába fordul, olvasható a Financial Times augusztus 11-i cikkében. Clive Cookson az FT munkatársa írja, hogy az ExxonMobil 2009 júliusban 600 millió dollár értékben vásárolt be a Synthetic Genomics nevű, Dr. Craig Venter biotechnológiai úttörő által alapított cégbe. A témáról bővebben itt olvashat

Kép: Mikroalga, amely biodízel előállítására alkalmas lipideket termel ("Courtesy of
DOE/NREL" )
 
Van-e élet a villanykörte után? Nyomtatás E-mail

altSok lapban eltemették már, sokan aggódnak, mi jön ezután, mások nem értik miért. Itt az ideje, hogy fény gyúljon a sötétben: miért kell távoznia a villanykörtének és milyen világítótestek aranyozzák be estéinket ezután?

 

A hír igaz: 2009. szeptember 1-jétől megszűnt a 100 wattos vagy afeletti teljesítményű izzók gyártása és forgalmazása az Európai Unióban. 2012-ig pedig fokozatosan búcsút inthetünk a 75, 60, 40 és 25 wattos társaiknak is. Edison találmánya tehát a technikatörténeti múzeumok kiállítótermeibe kerül, a háztartásokban pedig átveszik a helyüket a 75-80%-kal alacsonyabb fogyasztású kompakt fénycsövek és a 30-50%-os energiamegtakarítást hozó halogén izzók.
Bővebben...
 
Használt CD tokokból épül a Shanghaj Vállalati Pavilion Nyomtatás E-mail

 altInhabitat

A 2010-es sanghaji világkiállítás előkészületei egyre felfokozottabb hangulatban folynak, sok ország azon versenyzik, hogy a legkülönlegesebb struktúrákat tervezze a kijelölt térre. Az egyik legelragadóbb alkotás Atelier Feichang Jianzu konstrukciója, a Shanghaj Vállalati Pavilion, annál is inkább mivel a káprázatos létesítmény többezer műanyag csőből áll, melyeket használt CD tokok újrahasznosításával állítottak elő.

Az impozáns külsőszerkezet egy hálózatszerű mátrix, mely többszáz átlátszó, újrahasznosított, polikarbonát műanyag csőből áll. Így a csövek az épület életciklusának végén megint újrahasznosíthatóak lesznek, új funkciót kaphatnak más konstrukcióban. A külső szerkezetbe többszínű LED fényeket építenek majd, melyek ezután számítógépes vezérléssel vagy véletlenszerűen tudják folyamatosan változtatni az épület külsejét és arculatát. Az újrahasznosított anyagok mellett még rengeteg meglepetéssel szolgál a létesítmény. 
Bővebben...
 
A SunCatcher (Napfogó): Koncentrációs napkollektorok állítanak példát hatékonyságból Nyomtatás E-mail

altInhabitat

Nem lenne csodálatos, ha a régi ”nagyító egy napsütéses napon” trükköt rossz helyett jóra használhatnánk? Nos, erre épp megfelelő a SunCatcher. A Stirling Energy Systems és a Tessera Solar együttműködésével készült eszköz egy parabola tányér, mely teljes egészében precíziós tükrökből áll. Miközben a napot követi keletről nyugatra, a SunCatcher összegyűjti a napsugarakból származó energia minden cseppjét, és a fényt egyedülálló, energia átalakító egységébe koncentrálja.

Bővebben...
 
CHP technológia (kombinált hő- és villamos energia) Nyomtatás E-mail

Minden villamos áramot fejlesztő folyamat tüzelőanyagot használ elsődleges energiaforrásként, amely jelentős mennyiségű hőt termel. A hagyományos hőerőművekben a hő a környezetbe jut, ami viszonylag kis energia-hatékonyságot eredményez. A kombinált hő- és villamosenergia-előállítás (Combined Heat and Power Technology - CHP), amelyet kogenerációnak is hívnak, felhasználja ezt a hulladékhőt a helyi hőigények kielégítésére, így növelve az összteljesítményt.

Bővebben...
 
Ipari fűtőberendzések Nyomtatás E-mail

A kerámia-, fém-, vegyi-, üveg- és az intelligens anyagokat gyártó iparágak kazánokat, égető és szárító kemencéket használnak hőkezelésre, égetésre, vulkanizálásra, szárításra, a szennyezés ellenőrzésre stb. Mindnek hasonló a működési elve: a tüzelőanyag égetésével hő keletkezik, amely fizikailag átalakítja az anyagot. A fent említett iparágaknál általában a fűtőberendezés a legfontosabb egység, amelyre a gyártási rendszer épül. Gyakran ez az üzem legnagyobb energiafelhasználója is egyben.

A berendezések maximális kihasználásával és az energiafogyasztás optimalizálásával energiát és pénzt lehet megtakarítani. Sok ágazatban nincsenek tisztában azzal, hogy milyen jelentős fejlesztési lehetőségek állnak rendelkezésre ezekhez a rendszerekhez. Ha ez Önre is igaz, olvasson tovább - valószínűleg találni fog olyan módszert, amellyel megtakarítást érhet el.
 

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 Következő > Utolsó >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 305
Tartalom találatai : 1305605