Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     
Napenergia

Mi a napenergia?

A Napból érkező energia a mozgatórugója majdnem minden földi fizikai és biológiai ciklusnak, beleértve az időjárási folyamatokat, a növényi és állati életet. A legtöbb megújuló energiaforrás is átalakított napenergia.

A Nap energiája ultraibolya, látható és infravörös fény formájában érkezik a földre. Az infravörös sugárzás hőtartalma magas. A Földre érkező sugárzás nagy része a természeti körforgásokra fordítódik, de kis részét felfoghatjuk és felhasználhatjuk világítási, villamos energia termelési vagy hőtermelési célra.


Ezt a felfogott és hasznosított energiát nevezzük szűkebb értelemben vett napenergiának.  A napsugárzás hőtartalmának több mint fele az infravörös sugaraknak, valamivel kevesebb, mint fele a látható sugaraknak köszönhető. A felfogható napenergia függ a szélességi kötről, a magasságtól és a felhőzettől. Európát tekintve a felfogható napenergia éves mennyisége 1000 kWh/m2-tól (Északnyugat-Európa) 2500 kWh/m2-ig terjed (Pirreneusok és Dél-Európa).

A Napból érkező energia

173,000TW

Ebből a Föld által közvetlenül visszavert hányad

52000TW (30%)

Közvetlenül hővé alakul

81000TW (41%)

Fotoszintézis

40TW (<1%)

Vízkörforgás

40000TW (23%)

Szél-, hullámenergia

370TW (<1%)


A napenenergia nem egyszerűen egy alternatív energia. Ez az eredendő és folyamatosan az elsődleges energiaforrás. Minden életforma és civilizáció a napenergiának köszönheti létét. A napenergia és megújuló testvérei műszaki alkalmazásának kiterjesztése nem csupán egy logikus folytatása történelmi szerepének, hanem az emberi társadalom fenntartható fejlődésének is kulcsa.


Forrás: the Energy Training for Europe project
Közzétéve szerzői engedéllyel
Kép: Courtesy of DOE/NRELAktiv és intelligens napfény kupola Nyomtatás E-mail

Egy átlagos villamosenergia számla elemzése során világossá válik a következö: az energia fogyasztásból átlagosan 20% megy el világításra. Ez az érték cégek, illetve KKV-k esetében elérheti a 40 %-ot, iskolák és középületek esetében pedig akár a 70%-ot is. Felmerült-e már Önben a kérdés, hogy miért fizet olyanért, ami ingyen is lehetne? Bennünk igen. Emiatt fejlesztettük ki a LightCatcher®-t,  egy aktív és intelligens napfény kupolát, amely összegyüjti a beáramló napfényt egy motorizált, érzékelök által vezérelt tükörrendszer segítségével, majd felerösíti és szétszórja az épületben. Egyaránt hatékony napfényes és felhös napokon is, igy akár teljesen kiválthatja a hagyományos világitást.

Bővebben...
 
A SunCatcher (Napfogó): Koncentrációs napkollektorok állítanak példát hatékonyságból Nyomtatás E-mail

altInhabitat

 

Nem lenne csodálatos, ha a régi ”nagyító egy napsütéses napon” trükköt rossz helyett jóra használhatnánk? Nos, erre épp megfelelő a SunCatcher. A Stirling Energy Systems és a Tessera Solar együttműködésével készült eszköz egy parabola tányér, mely teljes egészében precíziós tükrökből áll. Miközben a napot követi keletről nyugatra, a SunCatcher összegyűjti a napsugarakból származó energia minden cseppjét, és a fényt egyedülálló, energia átalakító egységébe koncentrálja.  

Bővebben...
 
Napelem erdő töltőállomás Nyomtatás E-mail

Inhabitat 

Bár az elektromos járművek használata egyre terjed, még nem tartunk ott, hogy ezek tiszta, megújuló energiával működjenek. Ezt orvosolandó első lépésként Neville Mars megtervezte azt az elképesztő elektromosjármű töltőállomást amely „örökzöld” napelemfák képében ölt testet. Ez a fényenergiát felhasználó liget kettős funkciót tölt be: egyrészt tiszta energia forrást biztosít a járművek számára, másrészt árnyékos helyet ad a megpihenő utasoknak.   Neville Mars napenergia erdejének minden fája napelem levelek kompozíciója, melyeket a tervező egy-egy elegánsan elágazó váz tetején helyezett el. Minden törzs alapja konnektorként funkcionál, amelyből az öko-járművet fel lehet tölteni.

Bővebben...
 
A Szaharába tervezik a világ legnagyobb napenergia projektjét Nyomtatás E-mail

altInhabitat
Ha a Szaharának csak 0,3%-ára koncentrált naperőmű parkot létesítenék az már elegendő tiszta, megújuló energiával látná el egész Európát. Ezzel kapcsolatban találkozik júliusban az a 20 német blue chip vállalat, amelynek képviselői egy ilyen masszív project megvalósításán gondolkodik. A találkozó célja a tervezési és a beruházási munkálatok egyeztetése. Mind a találkozót, mind a projektet az a Desertec Foundation népszerűsíti, amely egy 100 GW-os koncentrált naperőműpark létesítését kívánja megvalósítani Észak-Afrika területén. 

Bővebben...
 
Még több nap, hogy nyerni tudjanak a Nappal! Nyomtatás E-mail

altMeghosszabbított határidővel nyár végéig, egész pontosan szeptember 30-ig adhatják le az önkormányzatok nevezésüket, jelezve, hogy indulnak a megújuló energiák ligájának magyar fordulóján, a Napkorona Bajnokságon. Eddig öt önkormányzat nevezett be a napenergiát hasznosító települések versengésébe: így Budapest XI. kerületének önkormányzata, Orosháza és Nagypáli mellett a Budapest-Hegyvidék önkormányzata és Dunaújváros már biztosan az indulók között vannak.

Bővebben...
 


Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 305
Tartalom találatai : 1305606