Gate to the World of Energy - online information portal and knowledge base
  
                     
Waste management
Munkába állnak az új miskolci szelektív hulladékgyűjtést segítő járművek Print E-mail
There are no translations available.

Április 29-én átadták a két új, a szelektív hulladékgyűjtést segítő járművet Miskolcon. A MiReHuKöz Nonprofit Kft. közszolgáltató, a sikeres tendert követően két szelektív hulladékgyűjtő járművet szerzett be április végén. A járműpark bővülését az OHÜ Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség 74 és fél millió forintos vissza nem térítendő támogatása tette lehetővé. Kriza Ákos Miskolc polgármestere a járművek keddi ünnepélyes átadásán kiemelte, „a környezeti értékek megóvásához elengedhetetlenül szükséges a magas színvonalú eszközpark”.
Read more...
 
Hűtőajtók az üveggyárba - NISP megvalósult szinergia bemutatása Print E-mail
There are no translations available.

Egy korábbi cikkünkben már hírt adtunk az IFKA Nemzeti Ipari Szimbiózis Program (NISP) keretében folyó iparági együttműködési projektről, melynek egyik célkitűzése az ipari melléktermékek hasznosulása és ipari termelésben tartása. Az első megvalósult szinergiáról ezen a linken keresztül számolunk be most kedves olvasóinknak

 
Hulladékhasznosítás – cél vagy eszköz? Print E-mail
There are no translations available.

Hulladékok hasznosítása mindig jelen volt a társadalomban, kiegészítette a természetes lebomlási folyamatokat. Az ipari méretű hulladékhasznosítás azonban új keletű dolog, ahogy a nem lebomló és erősen mérgező hulladékok vagy szemét megjelenése is az.. A Hulladékgazdálkodásról szóló törvény fogalma szerint a hasznosítás a hulladéknak vagy valamely összetevőjének a termelésben vagy a szolgáltatásban történő felhasználása. A hulladék hasznosításának három módja lehetséges: az újrafeldolgozás, amikor a hulladékot keletkezési állapotában ismételten felhasználják valamely termelési folyamatban, a visszanyerés: amikor a hulladék valamely újra-feldolgozható összetevőjét leválasztják és alapanyaggá alakítják, illetve az energetikai hasznosítás: amikor nem a hulladék hasznos anyagának, hanem energiatartalmának kihasználásával történik a felhasználás.

Read more...
 
Nemzeti Ipari Szimbiózis Program - Vállalati együttműködés Magyarországon Print E-mail
There are no translations available.

Az ipari melléktermékek hasznosulása, ipari termelésben tartása Ipari Szimbiózissal - Tudjon meg többet róla!
A Nemzeti Ipari Szimbiózis Program 2003. óta működik Nagy-Britanniában. Az ott szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy az ipari szereplők nyitottak a hulladékról való gondolkodás megváltoztatása, az ipari hulladékok felhasználása iránt. A témák időszerűsége a hazai vállalatok számára is egyértelművé vált. Nem egy elérhetetlen célkitűzésről, hanem egy gyorsan, nagy sikerrel kivitelezhető lépésről van szó, amelyet a NISP-hez csatlakozva, együttműködő partnerét megtalálva bármikor megtehet. A Nagy-Britanniában elért eredmények okkal adnak okot bátor célkitűzések megtételére a hazai projektgazdánál. Az Iparfejlesztési Közalapítvány látja és ismeri az ipari szimbiózisban rejlő gazdasági lehetőségeket és ezt az Ön számára is elérhetővé teszi (pdf).
Read more...
 
Fogalmak - hulladék, szemét, hulladékhasznosítás
There are no translations available.


Hulladék

Hulladéknak vagy szemétnek a Wikipédia szerint azokat a tárgyakat nevezzük, amelyek az ember mindennapi élete során keletkeznek és a keletkezésük helyén (gyárak, üzemek, háztartás stb.) feleslegessé váltak, tőlük tulajdonosuk megválik, vagy megválni köteles.

Más megfogalmazás szerint:
A szemét olyan - számunkra - már feleslegessé vált anyag, melyet nem tudunk, vagy nem akarunk újrahasznosítani.
A hulladék olyan feleslegessé vált anyag, melyet szelektíven gyűjtünk, és ez által lehetővé tesszük az újrahasznosítását.

Megkülönböztetünk
- a lakosság, az ipar és más szakterületek, pl. egészségügy által előállított hulladékot; valamint
- a biológiailag lebomló, illetve biológiailag le nem bomló, és az élővilágra káros hatást is kifejtő veszélyes hulladékokat.
 
A lakosságnál keletkező hulladékok két fő fajtája a szilárd települési (kommunális) hulladék, valamint a folyékony települési hulladék (szippantott szennyvíz). A lakosságnál termelődő veszélyes hulladékok közül a legnagyobb mennyiséget a használt elemek és akkumulátorok jelentik, továbbá a használt sütőzsiradék, a festék és oldószer, illetve a gyógyszer.

Hulladékhasznosítás
A hulladékok hasznosítása mindig jelen volt a társadalomban, kiegészítette a természetes lebomlási folyamatokat. Az „ipari méretű” hulladékhasznosítás új keletű dolog, ahogy a nem lebomló és erősen mérgező hulladékok vagy szemét megjelenése is az.

Hulladékhasznosítás a gyűjtőneve mindazon tevékenységeknek, amelyek célja
- az ember által készített, tartós, nem természetes anyagokat nyersanyaggá alakítsa át, és
- olyan újra hasznosítható anyagokat állítson elő, amelyek segítik a természetes anyagok felhasználásának csökkentését.
 
A tevékenységre használt angol szó, a recycling, jobban kifejezi, hogy anyagok környezettudatos körforgásáról van szó, a nyersanyag – késztermék – hulladék – nyersanyag stb. folyamatban. Ezen tevékenységen belül megkülönböztetjük a felhasznosítás (upcycling) és a lehasznosítás (downcycling) fogalmát, melyek az újrahasznosított anyagnak az eredetihez képesti minőségét fejezik ki. Az újrahasznosítás célja a Föld erőforrásainak kímélése, valamint a természetbe kerülő hulladék mennyiségének a csökkentése.
 


Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Suggested reading


What would you read about?
 

Statistics

Members : 17
Content : 305
Content View Hits : 1305845