Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     
Földgáz

A földgáz elengedhetetlen eleme a világ energiaellátásának. Ez az egyik legtisztább, legbiztonságosabb és legelterjedtebb energiaforrás. A "gáz" – mint olyan – hétköznapi formájában propán, ami bár a földgázból nyerhető ki, nem maga a földgáz. Míg más fosszilis energiaforrásokkal egy csoportba sorolják, számos olyan jellemzője van, ami egyedivé teszi a földgázt.

 

A földgáz szénhidrogén-gázok keveréke. Tiszta formájában színtelen és szagtalan, tisztán égő gáz, vagyis égés közben viszonylag kevés káros anyagot bocsájt ki.

Míg a természetben elsősorban metánt tartalmaz, előfordulhat benne etán, propán, bután és pentán is. 

 

 

A földgáz összetevői

Metán

CH4

70-90%

Etán

C2H6

0-20%

Propán

C3H8

Bután

C4H10

Szén-dioxid

CO2

0-8%

Oxigén

O2

0-0.2%

Nitrogén

N2

0-5%

Kénhidrogén

H2S

0-5%

Ritka gázok

A, He, Ne, Xe

nyomokban

 

Az energia iránti magas igény emelte a földgázt életünk és társadalmunk rendkívül fontos szereplőjévé. Földgáz számos otthoni, kereskedelmi és ipari hasznosítása ismert. A földgáz és a kőolaj lelőhelyek gyakran ugyanott találhatóak. A gyártó cégek ilyen tartalékokat kutatnak a világ több különböző pontján kifinomult technológiák segítségével, és kutat fúrnak ha valószínűsíthetően lelőhelyre bukkatak. Miután a felszínre hozták a földgázt, a finomítás folyamata következik, mely során megtisztítják a nyersanyagot a víztől, egyéb gázoktól, homoktól és más idegen anyagoktól.  Bizonyos szénhidrogéneket – mint a propánt és a butánt – kivonnak, hogy azokat külön értékesítsék. Más szennyeződéseket is eltávolítanak, mint például a hidrogén-szulfidot (amelyből ként állítanak elő, amely szintén önálló formában kerül a piacra.)A finomítást követően a tiszta földgázt csővezetéke hálózatán keresztül továbbítják a végfelhasználókhoz.  

 

Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 305
Tartalom találatai : 1305604