Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     
Kőolaj
Hogyan keletkezik a kőolaj?

Bár a kőolaj és a földgáz keletkezése körül komoly viták zajlanak, a legelfogadottabb elmélet szerint ezek a szénhidrogének nagy mennyiségű, növényi és állati eredetű szerves anyag oxigénszegény környezetben történő bomlásával keletkeznek, amely nagyrészt tengeri üledékképződés során történik. A szerves anyag finomszemcsés szervetlen anyagokkal (agyag, márga) együtt rakódik le.

A fokozatosan növekvő üledékréteg súlya alatt a nagy nyomás és magas hőmérséklet révén alakulnak át szénhidrogénné, és a nagy nyomás miatt felfelé vándorolnak a pórusos szerkezetű kőzetben. Ez a migráció addig tart, amíg az anyag elér egy át nem eresztő réteget, ahol megreked és elkülönül: alul víz, felül kőolaj és ha van elég gázanyag akkor a fölött földgáz helyezkedik el az úgynevezett gázsapkában.
Mivel a migráció miatt a kőolaj nem a keletkezési helyén (anyakőzetben), hanem az úgynevezett tárolókőzetben található, utólag nehéz megállapítani, hogy hol is képződött. A jelenleg gazdasági hasznosítás szempontjából jelentős kőolajtelepek nagyrészt a földtörténeti harmadidőszakban (tercier, mintegy 66-2 millió évvel ezelőtt) keletkeztek.

Ami a trópusi esőerdőket illeti, azok a szénképződés folyamatában játszottak jelentős szerepet. A szén, elsősorban növényi eredetű szerves anyag anaerob (oxigénmentes) körülmények között történő lebomlása során keletkezik. Az ehhez szükséges szerves anyag a földtörténet során nagy mennyiségben elsősorban a gazdag vegetációjú trópusi, szubtrópusi területek mocsárerdeiben alakult ki.

Természetesen a földtörténet korábbi időszakában sem volt egységes a Föld éghajlata. A kontinensvándorlás révén az egykori trópusi szénképződési területek ma már nem feltétlenül ugyanott találhatók. A szárazföldek felszínalakító folyamatai és az élővilág mindig a kontinens elhelyezkedésének megfelelő éghajlatot tükrözte/tükrözi vissza, ami a kontinensvándorlás miatt a földtörténet során „folyamatosan” változott.

Forrás:
National Geographic Online (2006), a cikk eredeti formájában itt olvasható.
Közzétéve a National Geographic Online hozzájárulásával.
Kép:
Profit Control
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 305
Tartalom találatai : 1305606