Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     
Innovatív (K)ÁT program Angliában 2010-re Nyomtatás E-mail

Paul Gipe RenewableEnergyWorld.com-ban közelmúltban megjelent cikke szerint Anglia új átvételi ár program elindítását tervezi 2010-ben. A programot Ed Miliband a Kormány energiaügyekért és klímaváltozásért felelős minisztere ismertette a közelmúltban. A program lényege a lakástulajdonosok, és kisvállalkozások érdekeltté tétele villamos áramfogyasztásuk csökkentésében. A program fontos eleme olyan tarifák kialakítása, amelyek bátorítanak kis CO2 kibocsátással járó áramtermelésbe történő befektetésre.
A kidolgozott rendszer szerint az áramszolgáltató fizet, ha a fogyasztó pl. egy PV generátor által termelt áramot használ saját fogyasztására. Ezen felül a termelő az Áramszolgáltatótól bónuszt kap, amennyiben a PV generátor által a saját fogyasztáson felül termelt áramot az Áramszolgáltató hálózatába adja. A térítés mértéke USD 0,08/kWh (HUF 14,50/kWh). Így egy háztulajdonos, ha képes áramfogyasztásának csökkentésére, megújuló energiát használ saját energia igényének fedezésére, ráadásul a többletként megtermelt áramot a hálózatba szállítja, akkor a fogyasztás csökkenésén túlmenően bónusz formájában többletbevételre is szert tehet. 

 

A program tervezői a program kidolgozása során szem előtt tartották, hogy a tarifák kialakítása ne ideológiai alapokon, vagy valamely gazdasági elméletet követve történjen, hanem alkalmazásukkal valós megtérülés legyen elvárható, továbbá az ország nemzetgazdasági szinten teljesítse a megújuló energiák hasznosítása és a széndioxid kibocsátás csökkentése terén megfogalmazott célokat. (2020-ra a megújuló energiahasznosításból nyert energia a teljes energiatermelés 20 %-át kell, elérje.)    

A program célkitűzései óvatosak, az ily módon termelt energia nagysága érje el Anglia elektromos energia fogyasztásának 2 %-át, azaz évi 8 milliárd kWh-t (TWh-t) 2020-ban, a törvényben rögzített (K)ÁT max 5 MW termelésig kapható megvédendő az ország botladozó megújuló energiák hasznosításával kapcsolatos kötelezettségeit, a nagy projektek megvalósítását előnyben részesítő mechanizmust. 

 

Megvalósításával az angol program a világ egyik legkedvezőbb (K)ÁT programja lesz más pl. szélenergiát hasznosító területeken kis szélerőművek vonatkozásában is. A kialakított tarifák (USD 0,38/kWh, HUF 68,40/kWh) vetekednek Olaszország, Izrael, Svájc tarifáival és tükrözik az angol kormány eltökéltségét a decentralizált megújuló energiahasznosító létesítmények megvalósításával kapcsolatban.

 

Kommentár:
a program kidolgozói előrelátók. Tisztában vannak azzal, hogy a brüsszeli ajánlások teljesítése csak a lakosság bevonásával és a kisvállalkozások támogatásával lehetséges, hogy a program végrehajtása a foglalkoztatottság növelésével, új munkahelyek teremtésével jár. Tudják és/vagy elfogadják, hogy egymás mellet lévő kettő, vagy több megújuló energiahasznosító berendezés energiatermelésében nem egyszerre és azonos mértékben jelentkeznek az termelés / feszültség ingadozások, amit a rendszerirányítónak kompenzálnia kell.

 

A brüsszeli ajánlásokat Magyarországnak is teljesítenie kell. A VET-ben is megtestesülő kormányzati szándék végrehajtása azonban a végrehajtói szinten akadályokba ütközik. Helyi szintű megoldásokat egyáltalán nem támogatnak, olyan megoldás engedélyezése pedig, amely alkalmanként a hálózatra is szállíthat energiát, teljességgel kizárt. A végrehajtói szándékok megnyilvánulásának jó példája a legutóbbi, szélerőművek létesítésére közzétett pályázati felhívás, amely a kisvállalkozások részvételét gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hiszen EUR 60.000/megkezdett MW pénzügyi biztosítékot egyikük sem tud több hónapra letétbe helyezni, hogy egyéb észrevételeket, pl. az egy csatlakozási ponton történő hálózati csatlakozás kérdését, stb. ne is említsünk. A pályázati felhívás tehát egyszerre nehezíti szélerőművek létesítését és növeli a foglalkoztatottsági bizonytalanságokat. 

Megújuló energiahasznosító berendezések, pl. szélerőművek létesítésében / technológiák meghonosításában tapasztalattal rendelkező szakemberek és vállalkozások egyre nehezebben találnak megbízást itthon, hiszen a hazai tőke nem érdekelt a megújuló energiák hasznosításában, a külföldi befektetők pedig csak beruházásra kész állapotot elért projektek iránt érdeklődnek, tapasztalataikat ezért inkább külföldön hasznosítják. Ez az érdeke Magyarországnak?

Az erős kritikákkal szemben vélelmezhetően majd hónapok multán megfogalmazandó nyilatkozattal, hasonlóval ahhoz, amit a 2006-os kvóta kiosztás kapcsán fogalmazott meg a végrehajtó hatalom egyik képviselője, ti. „nem rendelkeztünk megfelelő tapasztalatokkal” 2010-ben nem lesz lehetséges ismét érvelni.

 

Groniewsky Erik

 
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 305
Tartalom találatai : 1305819