Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     
Energiagazdálkodási szakot indít a KTI a Corvinus Egyetemen Nyomtatás E-mail

altA rendszerváltás óta az energiaszektorban számos jelentős változást élhettünk meg a piaci liberalizáció kapcsán. 2003 januárjától már az ország legnagyobb fogyasztói vásárolhattak energiát a szabad piacon, majd a privát résztvevők előtt is megnyíltak a kapuk. A struktúra megváltozásával a szektor szereplőinek is alkalmazkodniuk kell az új körülményekhez. A Közgazdasági Továbbképző Intézet szeptember 17-én, sajtótájékoztató alkalmával mutatta be a 2009-2010-es tanév tavaszi félévétől induló legújabb szakirányú továbbképzését, ahol az érdeklődők Energiagazdálkodási szakközgazdász illetve specialista végzettséget szerezhetnek.

 A jövő februárban, 30 fővel induló évfolyamra 2009. október 31-ig lehet jelentkezni. A szak közgazdasági illetve gazdálkodási témájú alapozó tárgyakkal indul, majd egy-egy energetikai ágazat gazdasági specifikumainak bemutatására helyeződik a hangsúly. Az alapozó és módszertani tárgyak olyan témaköröket fognak át, mint az energia szektorban működő piacszerkezetek, állami szabályozás, számviteli illetve jogi aspektusok tanulmányozása. A szaktárgyak körében a megújuló energia szektor közelebbi vizsgálata mellett a környezetvédelmi szabályozás, a villamosenergia és földgáz szektor gazdaságtana is helyet kap. A képzésben a Gazdasági Versenyhivatal és a Magyar Energia Hivatal munkatársai aktívan részt vesznek, sőt adott tárgyak vezetését is vállalták.

Gáspár Péter Pál, a KTI igazgatója az új szak indításának szükségességét a változó igényekkel  magyarázta. A Corvinus Egyetem számára mindig is fontos volt a naprakészség, a szakokon belüli tárgystruktúra aktualizálása, és az üzleti szférából érkező, gyakorlott szakemberek bevonása az oktatásba.  A megújulás egyik sarokköve jelenleg az Energiagazdálkodási szak elindítása, melyben kellő figyelmet szeretnének fordítani a piaci átalakulások és az energia szektor környezeti hatásainak tanulmányozására és bemutatására.

altA szakbizottság elnöke és egyben a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont vezetője, Dr. Kaderják Péter  elmondta, hogy az utóbbi időben rengeteg megkeresés érkezett hozzájuk, melyben hasonló témájú továbbképzés indítását szorgalmazták az érdeklődők. Az energetikai témájú képzések iránti kereslet nemcsak Magyarországon, hanem Dél-Kelet-Európában illetve Közép-Európában is magas, megfelelő színvonalú továbbképzéseket pedig szinte sehol a régióban nem indítanak. A hiánypótló szakirányú felnőttképzés elindításával a Budapesti Corvinus Egyetem vezető pozícióra tehet szert az energiagazdálkodás oktatása területén.

A Budapesti Corvinus Egyetemen Közgazdasági Továbbképző Intézetének felnőttképzéseiről ide kattintva további információkat kaphat.

Kép: Energiaporta
 
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 305
Tartalom találatai : 1305627