Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     
Használt CD tokokból épül a Shanghaj Vállalati Pavilion Nyomtatás E-mail

 altInhabitat

A 2010-es sanghaji világkiállítás előkészületei egyre felfokozottabb hangulatban folynak, sok ország azon versenyzik, hogy a legkülönlegesebb struktúrákat tervezze a kijelölt térre. Az egyik legelragadóbb alkotás Atelier Feichang Jianzu konstrukciója, a Shanghaj Vállalati Pavilion, annál is inkább mivel a káprázatos létesítmény többezer műanyag csőből áll, melyeket használt CD tokok újrahasznosításával állítottak elő.

Az impozáns külsőszerkezet egy hálózatszerű mátrix, mely többszáz átlátszó, újrahasznosított, polikarbonát műanyag csőből áll. Így a csövek az épület életciklusának végén megint újrahasznosíthatóak lesznek, új funkciót kaphatnak más konstrukcióban. A külső szerkezetbe többszínű LED fényeket építenek majd, melyek ezután számítógépes vezérléssel vagy véletlenszerűen tudják folyamatosan változtatni az épület külsejét és arculatát. Az újrahasznosított anyagok mellett még rengeteg meglepetéssel szolgál a létesítmény. 

Az épületben az energiát a tetőn található, 1600 m2 nagyságú, hőtároló csövekbő álló napkollektor fogja szolgáltatni. altEz a rendszer egészen 95ºF-ig fűti a vizet, ami az ultra-alacsony hőmérsékletű villamosenergia-termelésben játszik majd szerepet. Az energiatermelés e formája nagyban hasonlít ahhoz a folyamathoz, amelyet az alacsony hőmérsékletű geotermikus tározókból kinyert energia előálításánál alkalmaznak. Az így termelt energia biztosítja majd a kiállításhoz és a mindennapi energiafogyasztáshoz szükséges forrást.

Egy pára-rendszer is hozzájárul majd a konstrukció arculatához, amellyel az álomszerű külső megvalósítható lesz. A bajárat feletti mennyezet felől különböző mintájú ködfelhő fújható a térbe ami az épületnek mindig friss és elegáns kinézetet kölcsönös. A köd segít majd az alacsony hőmérséklet megtartásában is, tisztítja a levegőt és kellemes légkört teremt a pavilion belsejében. A ködpárához és a vízfogyasztáshoz szükséges vízmennyiséget esővízből gyűjtik majd, amelyet először üledékmentesítenek, majd szűrnek és tárolnak. A jövő évi sanghaji világkiállítás izgalmas eseménynek ígérkezik bemutatva számos fenntartható épületet, technológiát és ötletet. A Shanghaj Válllati Pavilion egy érdekes és eredeti példája ennek.

 

 

 

Forrás: Inhabitat, Bridgette Meinhold ”Solar Shanghai Pavilion made from used CD cases” (2009. szeptember 2.)

Közzétéve az Inhabitat hozzájárulásával.

Fordította: Galántai Mónika 

 
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 303
Tartalom találatai : 1274209