Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     
A SunCatcher (Napfogó): Koncentrációs napkollektorok állítanak példát hatékonyságból Nyomtatás E-mail

altInhabitat

 

Nem lenne csodálatos, ha a régi ”nagyító egy napsütéses napon” trükköt rossz helyett jóra használhatnánk? Nos, erre épp megfelelő a SunCatcher. A Stirling Energy Systems és a Tessera Solar együttműködésével készült eszköz egy parabola tányér, mely teljes egészében precíziós tükrökből áll. Miközben a napot követi keletről nyugatra, a SunCatcher összegyűjti a napsugarakból származó energia minden cseppjét, és a fényt egyedülálló, energia átalakító egységébe koncentrálja.  

 

Minden SunCatchert gondosan arra terveztek, hogy felébredjen reggel, végigkövesse a napot az égen, és a közvetlen napsütést egy úgynevezett energia átalakító egységében (PCU – power conversation unit) gyűjtse össze. A SunCatcher energia átalakító egysége hidrogén-gázzal töltött csövekből áll, amelyekre a koncentrált napsütés miatt egyre nagyobb nyomás nehezedik. A magas hőmérsékletű és nyomású hidrogén gáz ezútán működésbe hozza a Solar Stirling motort, és végül a motorhoz csatlakoztatott generátor átalakítja a napfényt hálózati minőségű villamos energiává. A hidrogét ezután egy radiátor rendszer lehűti, majd a gáz újrahasznosításra kerül. A rendszer egy teljesen önálló  és önnfenntartó folyamatot bonyolít le, mivel vízre sincsen szüksége a hűtéshez.
 
A Stirling Energy Systems eddig már hihetetlen sikert aratott a SunCatcherrel több tucat piacon világszerte. Ilyen berendezés eddig összesen 50.000 órát volt a napon. A Stirling Solar berendezése büszkélkedhet a világ hatékonysági rekordjával is, amelyet a napenergia elektromos árammá történő átalakításáért kapott. A berendezést, amely e rekord eléréséért felelős, 25 évvel ezelőtt telepítették Huntington Beach-re Kaliforniába.


Forrás:
Inhabitat, Kevin Dalias
„The SunCatcher: Concentrating Solar Dishes Set Efficiency Record” (2009. augusztus 31.)

Közzétéve az Inhabitat hozzájárulásával

Fordította: Galántai Mónika

 
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 305
Tartalom találatai : 1305643