Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     
A Vestas V52-850 kW szélerőműve Nyomtatás E-mail
A berendezés, amely minden terepen használható
 
A V52 majdnem minden fejlődőképes területen használható. Mivel a Vestas az elmúlt 25 évben azon dolgozott, hogy a feltételek körét úgy kibővítse, hogy ezen feltételek között a szelet hasznot hozó energiává alakíthassa át – és a V52 a legsokoldalúbb szélerőmű, amit a Vestas kínál.
A Vestas típusú 850-kW szélerőmű jelenti ezt az univerzális megoldást a flexibilis alkalmazási területtel – jól alkalmazható csaknem minden közepes- és erős széladottságú területen. Ebből kifolyólag idáig körülbelül 1800 V52 lett felépítve világszerte. Több tényező is hozzájárul ezen szélerőmű flexibilitásához. A V52 –t nem csak nyolc különböző toronymagassággal kínáljuk, hanem a csekély mérete és figyelemre méltó hangprofilja ezen kívül tökéletes választássá teszi nemcsak a sűrűn lakott, hanem az attól távolabbi területeken is. Emellett a kompakt méretek egyszerűvé teszik a szárazföldön történő szállítást.
 
A V52 az egyetlen olyan szélerőmű a kW-os osztályból, amely az OptiSpeed®-del van felszerelve, egy olyan technológiával, amellyel a rotor fordulatszáma 60%-kal változtatható a névleges fordulatszámhoz viszonyítva. Ez azt jelenti, hogy az OptiSpeed®-del a rotor sebessége 30%-kal változtatható lefelé vagy fölfelé a szinkronsebességhez viszonyítva. Ily módon az OptiSpeed® maximalizálja a rotor aerodinamikai hatékonyságát változó szélviszonyok mellett – és ezzel további példát szolgáltat arra, hogyan járul hozzá a Vestas sokoldalúsága a megbízható áramszállításhoz.
 
Sokoldalú, hatékony, megbízhatóés közkedvelt
 
Az üzemelés közbeni magas hatásfok, és a V52 rugalmas konfigurációja kitűnő választássá teszi ezt a szélerőművet mindenfajta szélviszony esetében. Továbbá a V52 csekély méreteinek köszönhetően egyszerűen és kedvező költséggel szállítható és installálható. Ha ehhez hozzávesszük a robosztus konstrukciót, az alaposan tesztelt alkatrészeket, és az irigylésre méltó sikertörténetet, könnyű belátni, hogy a Vestas miért épített fel többet a V52 típusú szélerőművekből, mint az ajánlati palette összes többi típusából – körülbelül 1800 szélerőművet az egész világon.
 
Az egyik tényező, amely hozzájárul a V52 sikeréhez, az OptiTip® pitch (lapáthajlásszög) szabályozórendszer. Ez a rendszer mikroprocesszorokból áll, amelyek ellenőrzik a lapátok hajlásszögét, és ily módon biztosítják, hogy a rotoros lapátszög mindig optimálisan igazodjon az uralkodó szélviszonyokhoz. Ezzel egyidejűleg az OptiTip®-pel a zajszint a helyi előírások által meghatározott határokon belül tartható.

Az optimális megoldás
 
A V52 egy további innovatív funkciója az OptiSpeed®*- generátor. Ez egy lényeges fejlődést jelent a szélerőmű-technológiában és lényegesen hozzájárul a V52 sikeréhez. Ez a generátor lehetővé teszi a rotor fordulatszámnak a 14 és 31 fordulat / perc közötti variálását az időjárási viszonyoknak megfelelően.
 
És még ha a V52 technológia csúcsmodern is, az eredmény egyszerű: maximális teljesítmény. Ehhez használja a lassú, változó rotáció magasabb hatásfokát, a fölösleges energia eltárolódik a forgásformába és az egyes széllökések teljes erejét felveszi. Ezen tények alapján az OptiSpeed®* növeli az éves energiaelőállítást. Emellett a csekély csúcsterhelés mellett az OptiSpeed® garantálja a hajtóművek, a rotorlapátok és a torony enyhe kopását. Ezenkívül a szélerőmű zajszintje függ a szél sebességétől, az OptiSpeed® által megengedett csekélyebb fordulatszámok pedig a zajszint természetes csökkenését eredményezik. Az OptiSpeed®-technológia jobb minőségű áramot szállít a hálózatra gyors szinkronizálással, alacsonyabb torzítási tényezővel, és kevesebb feszültségingadozással. Egészen egyszerűen: az OptiSpeed® nagyobb teljesítményt, jobb áramminőséget, kisebb mechanikus terhelést, és alacsonyabb zajszintet jelent.
 
Bizonyított teljesítmény
 
A szélerőművek jelentős beruházást és komplex eljárást igényelnek. A döntési- és beszerzési folyamat támogatásához a Vestas meghatározott négy tényezőt, amelyek döntő jelentőségűek a szélerőmű minőségére nézve:
  • energiahozam,
  • rendelkezésre állás,
  • hálózati összeférhetőség és a
  • zajszint.
 Valamennyi Vestas szélerőmű esetében több hónapon át teszteltük és dokumentáltuk ezeket a teljesítményparamétereket. Amikor végre elégedettek vagyunk, egy független tesztintézettel felülvizsgáltatjuk az eredményeket – ezt a gyakorlatot nevezzük „Proven Performance-nak“, bizonyított teljesítménynek. A Vestasnál nem csak beszélünk a minőségről, hanem nyújtjuk is a minőséget.

Műszaki adatok


 


jogvédett tartalom, forrás: www.nrg-systems.hu, megjelent az NRG-Systems Kft. hozzájárulásával 
 
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 301
Tartalom találatai : 1262951