Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     
Irodai berendezések Nyomtatás E-mail

Napjainkban a legtöbb ipari és kereskedelmi épület, piac stb. rendelkezik egy vagy több számítógéppel és sok más irodai felszereléssel, mint például a nyomtató, másológép, szkenner stb. Az egyes készülékek energiafogyasztása külön-külön viszonylag kicsi, ha azonban együtt tekintjük őket, és figyelembe vesszük a működési órák nagy számát, már jelentős anyagi terhet jelentenek. Az irodai felszerelések az összes energiafelhasználás 20%-ért, néhány esetben 70%-ért felelősek. A magas költségek mellett az irodai berendezések jelentősen növelik a helyiségek hőterhelését, és így gyakoribb a klímatechnikai rendszerek használata.
Az energiafelhasználás csökkentése ezen a területen jelentős környezeti és gazdasági előnyökkel jár. Mindenki tekintélyes energiát és összeget takaríthat meg az irodai felszereléseken - ehhez nincs szükség különleges eszközökre vagy részletes műszaki ismeretre. Azonban nagyon fontos, hogy a készülékeket használók tisztában legyenek az alább leírt lépésekkel.

Az irodai felszerelésekhez kapcsolódó legtöbb energiamegtakarítási módszerhez nem kell drága berendezéseket venni; a módszerek inkább a felhasználói viselkedéshez kapcsolódnak, ami nem kerül semmibe. Jelentős megtakarítást lehet elérni kikapcsolással, helyes beállítással vagy a képernyők energiaellátásának beállításával, amikor a berendezések használaton kívül vannak.

Miért érdemes alkalmazni?


 

Tekintse meg, mennyi energiát és pénzt pazarolna el egy átlagos méretű cég, ha munkaidő után nem kapcsolnák ki az irodai berendezéseket. A villamos áram árát 8 €cts/kWh-nak tekintjük.

 
Egy óra
Egy éjszaka (8 óra)
Egy hétvége (56 óra)
Egy év (a hétvégéket szabadságokat és éjszakákat is beleértve - 4904 óra)
 
Teljesítmény W
kWh
kWh
kWh
kWh

10 db számítógép üresjárásban vagy képernyőkímélővel (100W/számítógép)
1000
1
0,08
12
0,96
56
4,48
4904
392,32
10 db energiacsillagos kis teljesítményű monitor készenléti állapotban (50W/monitor)
500
0,5
0,04
6
0,48
28
2,24
2452
196,16
3 db nyomtató üresjárási teljesítményen (30W/printer)
90
0,09
0,0072
1,08
0,0864
5,04
0,4032
441,36
35,3088
1 db másológép üresjárási teljesítményen (60 W)
60
0,06
0,0048
0,72
0,0576
3,36
0,2688
294,24
23,5392
Összesen
1650
1,65
0,099
19,8
1,188
92,4
7,392
8091,6
647,328

Ez a cég csaknem 650 eurót pazarol el évente, illetve több mint 7 eurót egy hétvégén, ha nem kapcsolják ki a berendezéseket! Még mindig úgy gondolja, hogy nem érdemes a kikapcsoló gombot megnyomnia munka után?

Ide kattintva ellenőrizheti
irodai berendezéseinek energiamegtakarítási lehetőségeit.

Mi a teendő?


 

Ismerje készülékei energiafogyasztását:

  Személyi számítógép , W

Kikapcsolt állapot

10

Bekapcsolt-aktív

100

Bekapcsolt-üresjárati

90

Képernyőkímélő

92

  Laptop, W

Üresjárat, akkumulátor töltés

33

Üresjárat, töltés nélkül

11

100% központi processzor + merevlemezek

15

Kikapcsolt képernyő

6

  Energiacsillagos képernyő , W

Készenléti állapot

65

Kikapcsolt

50

Kézileg lekapcsolt

30

  Tintasugaras nyomtató, W

Ki

2

Bekapcsolt-aktív

100

Bekapcsolt-üresjárati

32

Energiatakarékos

30

  Irodai fénymásoló gép, W

Bekapcsolt-aktív

1000

Bekapcsolt-üresjárati

60

 

Áramtakarékosság - számítógépek

 • Még akkor is, ha a berendezések készenléti állapotban vannak, jelentős mennyiségű áramot fogyasztanak. Kapcsolja ki őket, ha fél óránál hosszabb ideig használaton kívül lesznek.
 • Bizonyosodjon meg arról, hogy számítógépe energiatakarékos módban van. Az egyik leggyakoribb az „energia csillag", amely lehetővé teszi, hogy 30 perc után a számítógép a 15 W-os vagy annál is kisebb fogyasztású módba lépjen. Az energiatakarékos mód 60%-al kevesebb elektromos energiát fogyaszt..
 • A képernyőkímélőkre nem vonatkozik ez az energiatakarékos lehetőség. A képernyőkímélők megakadályozzák, hogy egy kép véglegesen beégjen a képernyőbe, és igazából a fogyasztás kiemelkedő részéért felelősek. Ezért fontos a fekete képernyőkímélők használata. 24 óránként 7,5 W-nyit vagy 1 eurót takarítanak meg.
 • Válasszon sötét háttereket az asztal témájául. A fekete háttér 25%-al kevesebb energiát fogyaszt, mint a fehér.
 • A számítógépek teljesítménytényezője nagyon kicsi (körülbelül 0,53). Ott, ahol sok számítógép van, fontolja meg egy kondenzátortelep beszerelését az elektromos elosztóvezetékbe, hogy ellensúlyozza a watt nélküli energia felhasználást.
 • Az új számítógépek 3 voltos hadrware-rel működnek a régi gépek 5 voltjához képest. Ez 40-50%-os energiamegtakarítást jelent.
 • A legkisebb energiafelhasználású készülékek a laptopok. A folyadékkristályos (LCD) kijelzőjük sokkal kevesebb energiát fogyaszt, mint a szokványos katódsugaras (CRT) PC monitorok. 10%-al kevesebb energiát fogyasztanak, mint a szokványos PC-k, és rendelkeznek kis energiafelhasználási üzemmóddal.

Áramtakarékosság - nyomtatók

 • Éjszaka, hétvégéken, és ha nincs használatban a nyomtató, kapcsolja ki.
 • Ha nyomtatót vesz, bizonyosodjon meg arról, hogy lehetséges különböző energiaellátási módok beállítása. Így a vásárlást követően szabályozni tudja a gép energiafelhasználását. Egy átlagos nyomtató 442W-ot fogyaszt, míg energiatakarékos módban a fogyasztás 45 W-ra csökken.
 • Az energiahatékony nyomtatók üresjáratban 50%-al csökkentik az energiafelhasználást.
 • Takarítson meg energiát és papírt - használjon megfelelő papírt a kétszeres méretű nyomtatáshoz.
 • A lézernyomtatók sokkal több energiát fogyasztanak, mint a hagyományos tintasugaras vagy pontmátrix nyomtatók. Az utóbbiak 95%-al kevesebb energiát használnak.

 

Áramtakarékosság - hálózati rendszerek

 • Csökkentse minimumra a hálózati szerverek számát. Így energiát takaríthat meg, és a rendszer karbantartási igénye is csökken.
 • A lehető legkisebb számú szerver használata mellett az egyes szerverekhez csatlakoztasson minél kevesebb nyomtatót.

 

Áramtakarékosság - fénymásolók

 • Az irodai berendezések közül a fénymásolók fogyasztják a legtöbb energiát (kb. 1 kW aktív állapotban). Ha másolójának van energiatakarékos üzemmódja (pl. energia csillag), állítsa be erre az üzemmódra rendszergazdája vagy a karbantartásért felelős személy segítségével.
 • Kapcsolja ki a fénymásolót, ha elhagyja az irodát. Ez nem tart egy percig sem, viszont a megtakarítás nagyon jelentős lehet.

 

Áramtakarékosság - más berendezések

 • Néhány számítógép rendelkezik beépített fax modemmel, amellyel nyomtatás nélkül lehet faxot küldeni. Ez energia- és papír megtakarítást jelent.
 • Az új, energiahatékony faxgépek 15-45 W között működnek, így csökkentve az energiafogyasztást üresjárati módban.
 • A hőpapíros faxgépek kevesebb energiát használnak, mint a lézer faxok, a hőpapír azonban drágább, mint a normál papír és idővel kifakul.
 • Az Esettanulmányok fejezetben nyomtatást, szkennelést, faxolást és fénymásolást is magában foglaló integrált rendszerről olvashatnak.
 •  
Forrás: the Energy Training for Europe project
Közzétéve szerzői engedéllyel
 
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 303
Tartalom találatai : 1271337