Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     
Használati melegvíz Nyomtatás E-mail

Felhívni a figyelmet a víztakarékosságra nem igényel befektetést, és mégis talán az egyik leghatékonyabb intézkedés. Az olyan hatékony rendszerek beépítése, mint a kis vízkibocsátású csapok és zuhanyrózsák nem igényelnek nagy befektetést, a megtakarítás viszont 70%-nál is nagyobb lehet. A nagyobb melegvíz igényű épületek esetében, mint például a hotelek vagy sportlétesítmények, ezek a befektetések nagyon gyorsan megtérülnek.
A melegvíz-megtakarítás érdekében tett intézkedések egyaránt csökkentik a víz- és energiafelhasználást, ami kisebb melegvíz igényhez és alacsonyabb áram/tüzelőanyag számlához vezet. A legtöbb megtakarítást célzó intézkedés akár 30%-kal csökkenti a vízfelhasználást és nem igényel nagy befektetést. A melegvíz-megtakarítás szoros kapcsolatban áll a fűtési rendszerekkel, így a hatékony fűtőberendezésből adódó előnyök közvetlen hatással vannak a melegvíz-fogyasztásra.


Tárolós vízmelegítők
Indirekt vízmelegítők

Hőszivattyús vízmelegítők

Ez a leggyakrabban használt technológia, amely egyben kis befektetési költséggel is jár.

Nagy mennyiségű vizet tudnak felmelegíteni és tárolni. Az elektromos tárolós vízmelegítők 10-20%-al több energiát használnak fel a készenléti állapot energiaveszteségei miatt.
 

A gáz- vagy olajtüzelésű kazán által felmelegített víz a használati melegvizet tartalmazó tartályba merített kígyócsőben kering.

Az indirekt vízmelegítők nagy mennyiségű melegvizet tudnak előállítani, de nem működnek hatékonyan, amikor a helyiség fűtési igénye kisebb.
 

A környezeti hőt alkalmazzák a melegvizes tartályt fűtő levegő melegítéséhez. A tárolókhoz képest 50%-os megtakarítást is el lehet érni.

Továbbá hűtik és szárítják az egység mellett lévő levegőt, ami hasznos lehet hűtési hőigény esetén.

A nagyobb kezdeti beruházási költségek és a nagyobb karbantartási igények ellenére a hőszivattyús vízmelegítők gazdaságosabbak lehetnek a hagyományos elektromos tárolós berendezéseknél, különösen meleg és mérsékelten hűvös éghajlaton.
 

Átfolyós rendszerű vízmelegítők
Napenergiát hasznosító vízmelegítők
Hővisszanyerős víz-előmelegítők

Ezek a rendszerek nem rendelkeznek tárolóval. Az igény fellépésekor készítenek melegvizet villamos energia segítségével.

Folyamatosan képesek melegvizet szolgáltatni, ez azonban nagy energiafogyasztást jelent. Emellett a kezdeti befektetési költségek is nagyok.

Teljesítményük nem feltétlenül elegendő nagy mennyiségű melegvíz előállításához, ezért gyakran kiegészítő fűtőberendezésként használják őket egy másik vízmelegítő rendszer mellett. A tárolós rendszerek általában hatékonyabbak.
 

A Nap energiáját használják a  víz melegítésére. A leggyakoribb napenergiával működő vízmelegítők aktív rendszert alkalmaznak (kollektorok) a víz melegítésére. Jelentősen csökkenthetik a melegvíz költségeit, hiszen a napenergia ingyen van.

Nem működhetnek azonban egyedül, mert nem képesek a teljes használati melegvíz igényt kielégíteni (általában nem több, mint 50%-ot). Továbbá a nagy kezdeti beruházási költségek miatt nem gazdaságos a beépítésük.
 

Vízből vagy levegőből nyer vissza hőt, hogy előmelegítse a hidegvizet, mielőtt az a hagyományos tárolós vízmelegítőbe lépne.

Jelenleg ez a rendszer nem tekinthető gazdaságosnak a nagy kezdeti beruházások és a további helyigény miatt.

Mindazonáltal ez a technológia folyamatosan fejlődik, nagyon bíztató eredményekkel.
 

 • Válasszon energiahatékony vízmelegítőt, ha a régi készülékét újra cseréli. Drágábbak ugyan, viszont olyan plusz tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyekkel jelentős energia megtakarítást lehet elérni.
 • Kerülje a túlméretezett vízmelegítőket, hiszen több vizet melegítenek fel, mint amennyire szükség van, energiát pazarolva.
 • Kapcsolja le a vízmelegítőt, ha három napnál hosszabb ideig nem használják.
 • Bizonyosodjon meg arról, hogy a melegvizes tartály és a vízvezetékek jól szigeteltek és sehol nem szivárognak. A tartályt fedje be szigetelőanyaggal (különösen az elektromos fűtőberendezéseket), a csöveket pedig tekerje be üveggyapottal vagy habosított szigetelőanyaggal.
 • Próbálja meg a tartályt olyan közel helyezni a használati ponthoz, amennyire lehetséges. Ezzel csökkenthető az energiaveszteség.
 • Soha ne emelje a melegvíz hőmérsékletét 60°C fölé. Ez energiaveszteséget jelentene és a csővezetéket is tönkreteheti. Vannak hőmérséklet-előválasztós csapok, amelyek a választott vízhőmérsékletű vizet biztosítják. A megtakarítás elérheti akár az 50%-ot is.
 • Kerülje a víz térfogatáramának növelését, amikor beállítja a kívánt hőmérsékletet. Állítsa be a hőmérsékletet úgy, hogy csökkenti a melegvíz áramát, miközben növeli a hidegvíz mennyiségét.
 • Tisztítsa ki a melegvíztartályt, hogy elkerülje a lerakódás összegyűlését az alján. Az üledék csökkenti a tartály hatásfokát, ezért érdemes kétévenként kiöblíteni, vagy kiüríteni.
 • Vizsgálja meg napenergiát hasznosító vízmelegítő beépítésének lehetőségét. Ez akár 60%-kal is csökkentheti az energiafelhasználást.

Víztakarékossághoz kapcsolódó további tanácsok:

 • Ne csöpögjön a csap. Egy csöpögő csappal körülbelül 80 liter/nap víz megy veszendőbe, ami 2,4 m3 egy hónapban. Egy 1,6 mm átmérőjű vízfolyással 180 l/nap vizet pazarolhat el, ami 5,4 m3/hónap-nak felel meg. Egy 3,2 mm átmérőjű vízfolyással 675 litert naponta stb.
 • Szereljen fel kis vízkibocsátású zuhanyrózsákat - 30%-kal csökkenthetik a melegvíz-felhasználást.
 • Használjon a csaptelepeken aerátorokat, hogy csökkentse a víz térfogatáramát. Az aerátorok levegőt kevernek az áramló vízbe és csaponként 25-50%-al csökkentik a vízfogyasztást.
 • Használjon a kibocsátást korlátozó csapokat. Segítségükkel beállítható, hogy maximum mekkora lehet a víz mennyisége. Néhányat a csap szétszerelése nélkül is be lehet szerelni.
 • Használjon a víztakarékosságot szorgalmazó címkéket, matricákat a fürdőkádak, zuhanyok és mosdók mellett.
 • 30 másodperc elég a kézmosásra. Az infravörös érzékelőkkel ellátott csapok 70-80% közötti megtakarítást tesznek lehetővé, azonban a legdrágább csaptelepek közé tartoznak. A nyomógombos csapok olcsóbbak és jó alternatívát jelentenek a vízmegtakarításra.
Forrás: the Energy Training for Europe project
Közzétéve szerzői engedéllyel
 
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 301
Tartalom találatai : 1262976