Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     
Németországban nyílik meg a világ első LEED Platina adatközpontja Nyomtatás E-mail

altInhabitat

 

Németország a közelmúltban csatlakozott a zöld elitek sorába a Citigroup káprázatos, új adatközpontjával, mely Frankfurtban fog megnyílni. A fenntartható építészetéről és mérnöki pontosságáról híres Arup Associates által tervezett, 230 000 m2-es létesítmény kapta a világ első LEED(Leadership in Energy and Environmental Design)Platina minősítését hatékony energiahasznosításának és forrásmegtartó arculatának köszönhetően. Ez nem kis eredmény figyelembevéve azt az energiát, amely a szekrénybe épített szerverek problémamentes futtatásához szükséges egy légkondícionált környezetben.

    alt

  A Citigroup új adatközpontja váltakozó zöld homlokzatával hírdeti méginkább elhivatottságát a zöld energia irányába, sőt újrahasznosított és helyben termelt forrásból állítja elő a szükséges energiát saját maga számára. A komplexum egyik oldalára zöld falat, a másikra pedig különlegesen elrendezett ablakpaneleket helyeztek. 
 

Míg a zöld fal az épület belsejének szigetelését szolgálja, addig az ablakpanelek beengedik a napfényt és a természetes szellőzést segítik. A létesítmény tetejét zöld növényzet fedi, amely nyáron hűvösebben, télen melegebben tartja a belső helyiségeket, nem utolsósorban pedig magábaszívja az esővizet. A növényzet kiválasztása nagy gonddal történt, figyelve az energiahasznosítás hatékonyságának optimalizálására.

   

Bár az épület érinti az esztétikusan csomagolt, fenntartható dizájn minden szépségét, a legradikálisabb zöld fejlesztéseket bent találhatjuk. A Citi Data Center egy hagyományos adatközpont energiaszükségletének csupán 30%-át, fűtési energiájának 40%-át fogja felhasználni. Nem utolsó sorban a víz hűtését a legújabb fordított ozmózis kezeléssel érik majd el, amellyel évente 50 millió liter vizet tudnak majd spórolni.

  

Forrás: ”World’s first LEED platinum data center in Germany” Danielle Rago (2009. augusztus 4.)

Közzétéve az Inhabitat hozzájárulásával

Fordította: Galántai Mónika

 

 

 

 

 
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 303
Tartalom találatai : 1271346