Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     
Napelem erdő töltőállomás Nyomtatás E-mail

Inhabitat 

Bár az elektromos járművek használata egyre terjed, még nem tartunk ott, hogy ezek tiszta, megújuló energiával működjenek. Ezt orvosolandó első lépésként Neville Mars megtervezte azt az elképesztő elektromosjármű töltőállomást amely „örökzöld” napelemfák képében ölt testet. Ez a fényenergiát felhasználó liget kettős funkciót tölt be: egyrészt tiszta energia forrást biztosít a járművek számára, másrészt árnyékos helyet ad a megpihenő utasoknak.   Neville Mars napenergia erdejének minden fája napelem levelek kompozíciója, melyeket a tervező egy-egy elegánsan elágazó váz tetején helyezett el. Minden törzs alapja konnektorként funkcionál, amelyből az öko-járművet fel lehet tölteni.
Nevill azt nyilatkozta az Inhabitat-nak, hogy a fa és levél arculat kialakítása nem volt kimondott célja a tervezésnek, hanem inkább természetes eredménye lett annak a törekvésnek, hogy a létesítmény árnyékos területét maximalizálják.

Bár a napelem-panelek egymás átfedésével eleinte aggodalomra adtak okot, Neville elmagyarázta, hogy a levelek követik a nap mozgását így optimalizálva a napenergia felhasználásának hatékonyságát.

A napelem erdő esztétikailag mindenképpen továbblépés az egyszerű napelemes parkolónál és feltöltőállomásnál, emelett pedig inspirációul szolgálhat a napelemek és a természetes formák ötvözéséhez a továbbiakban. 
 


Forrás: ”
Solar forest charging system for parking lots” Mike Chino (2009. július 27.) Inhabitat
Közzétéve az Inhabitat hozzájárulásával
Fordította: Galántai Mónika


 

 
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 305
Tartalom találatai : 1305625