Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     
A Szaharába tervezik a világ legnagyobb napenergia projektjét Nyomtatás E-mail

altInhabitat
Ha a Szaharának csak 0,3%-ára koncentrált naperőmű parkot létesítenék az már elegendő tiszta, megújuló energiával látná el egész Európát. Ezzel kapcsolatban találkozik júliusban az a 20 német blue chip vállalat, amelynek képviselői egy ilyen masszív project megvalósításán gondolkodik. A találkozó célja a tervezési és a beruházási munkálatok egyeztetése. Mind a találkozót, mind a projektet az a Desertec Foundation népszerűsíti, amely egy 100 GW-os koncentrált naperőműpark létesítését kívánja megvalósítani Észak-Afrika területén. 

 
altA térképen található vörös négyzetek jelképezik azt a földterületet, amely szükséges a világ, az EU és a MENA (Közel-Kelet és Észak-Afrika) 2005-ös energia szükségletének biztosításához. Az utolsó négyzet azt a földfelszínt képviseli amely a javasolt projekt megvalósításához szükséges, ami 100 GW koncentrált napenergiát termelne. A Desertec által javasolt tervben a projektet nem egy adott helyen valósítanák meg, hanem szétszórva a politikailag stabil országokban. Egészét tekintve a projekt a vilég legnagyobb napenergia létesítmnye lenne – 80-szor nagyobb, mint a Mojave sivatagba tervezett PG&E és Brightstone projekt. A megtermelt energiát a tervek szerint nagyfeszültségű egyenáramú vonalakon keresztül szállítanák a Földközi-tengeren át Európába, ahol fedezné az energia szükséglet 15%-át. A projekt még 10-15 éves távlatokba mutat, de az idő elérkezett már, hogy a nagy játékosok egy asztalhoz üljenek.

Az olyan nagy vállalatok, mint a Siemens, a Deutsche Bank, az RWE és az E.on, valamint a német Munich Re biztosító érdekeltek abban, hogy részt vegyenek a projektben a pénzügyi válság ellenére is. Mindannyian arra hivatkoznak, hogy így tudnak szembenézni az éghajlatváltozás veszélyeivel, illetve a 2050-es energiaválság elkerülése végett most kell elkezdeni az építkezést. A 100 GW-os naperőmű megépítéséhez 400 milliárd eurós beruházásra van szükség.  

Az energiaválságnál még ijesztőbb a vízhiány bekövetkezése, amelyet még korábbra jósolnak. Ezt figyelembevéve a projekt kiterjed sótalanító üzemek létesítésére is, melynek a mezőgazdasággal és napelem parkkal való ötvözése alkalmas lenne friss ivóvíz előállítására és növénytermesztésre a száraz sivatagi régióban. A koncentrált napenergia biztosítaná az energiát és a hőt, hogy a tengervízből ivóvizet nyerhessenek ki. Az édesvízzel így öntözhetnék a közeli mezőgazdasági területeket, a maradék pedig ivóvízként szolgálna a helyi lakosság számára. Ez a koncepció nagyon hasonlít a Szahara Forest Projektre, amelyet az elmúlt évben mutattunk be.

 

Herman Scheer, az Európai Megújuló Energia Szövetség elnöke, csalódott amiatt, hogy ezek a vállalatok ilyen nagy volumenű projektekben gondolkodnak ahelyett, hogy szétszórt kezdeményezésekbe fogjanak a nélkülöző területeken. Szerinte a Desertec projekt megvalósítása komoly problémákba fog ütközni a homokviharok, a határokon történő átívelés, a határidők betartása ...stb. miatt. Mások szerint a nagy léptékű projekteket – mint amilyen ez is – a leggyorsabb módja az energia igény kielégítésének, és sokkal hatékonyabb módszere az energiatermelésnek, mint a fosszilis üzemanyagok további kitermelése.

 

Forrás: Inhabitat, A Szaharába tervezik a világ legnagyobb napenergia projektjét” Bridgette Meinhold (2009. június 22.)

Közzétéve az Inhabitat hozzájárulásával

Fordította: Galántai Mónika

 

 
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 305
Tartalom találatai : 1305641