Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     

Kapcsolódó tartalom 


          

            

                      

  

 


Geotermikus energia Nyomtatás E-mail

A geotermikus energia a föld mélyéből származó hőből állítható elő. Bár egy geotermikus erőmű felépítése drága befektetés, a rendszer fenntartási és működtetési költségei ezzel szemben szignifikánsan alacsonyabbak. Ebből kifolyólag természetesen az így előállított energia is olcsóbb. 

A geotermikus erőművek három formája közismert: 

Száraz gőzű erőmű:
A száraz gőzű erőművek a föld töréseiből nyerik ki a gőzt, ennek segítségével hajtják a turbináikat, amik pedig a generátort működtetik.

Flash (villám) erőmű:

A flash (villám) erőművek az – ugyancsak a földből származó - forró vizet használják fel (ami min. 200 ° C), ami a felszínre jutása során folyamatosan forrásban van. A rendszer ebből nyeri ki a gőzt, amit ezután átfuttat a turbinákon.

Bináris erőmű:
A bináris erőművekben, a meleg víz átfolyik a hőcserélőkön, forráspontig fűt egy szerves folyadékot, ami beindítja a turbinákat. A bináris erőművekben, a meleg víz átfolyik a hőcserélőkön, forráspontig fűt egy szerves folyadékot, ami beindítja a turbinákat. 

A kondenzált gőzt és a maradék geotermikus folyadékot mindhárom típusú erőműnél visszajuttaják a forró kőzetbe, hogy ezt követően mégtöbb hőt tudjanak kinyerni belőle.  A földből származó geotermikus energia különböző mélységekben helyezkedik el. Ahol a felszín alatt kiaknázható forró gőz vagy víz található, ott  elektromos áram is előállítható. Ezek a geotermikus energiaforrások könnyen fellelhetőek a világ bizonyos földtanilag instabil területein, mint például Chilében, Izlandon, Új-Zélandon, az Egyesült Államokban, a Fülöp-szigeteken és Olaszországban.

 
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 305
Tartalom találatai : 1305815