Gate to the World of Energy - online information portal and knowledge base
  
                     
Károsanyag-kibocsátás nélküli műanyag-feldolgozó épült Faddon Print E-mail
There are no translations available.

Károsanyag -kibocsátás nélküli műanyag-feldolgozó épült Tolna megyében Több mint egymilliárd forintos ráfordítással a műanyaghulladékot károsanyag-kibocsátás nélkül feldolgozó, kísérleti üzemet épített a Felső-Bácska Tározós Szélpark Kft. a Tolna megyei Faddon. A kutatás-fejlesztési projekteket lebonyolító székesfehérvári cég az 1 milliárd 261 millió forintos beruházáshoz a Norvég Alaptól nyert el támogatást. A beruházás célja egy új, innovatív, több éves működési tapasztalattal rendelkező hasznosítási eljárást magába foglaló technológia hazai telepítése.

A projekt tájákoztató rendezvényére 2017. április 28-án került sor. A záróeseményen Kovács József, a lebonyolító cég környezetvédelmi szakértője elmondta: az üzem kapacitása napi tíz tonna hulladék, mely jellemzően polipropilénből, polietilénből készült ipari, mezőgazdasági fóliák, csomagoló anyagok, selejttermékek, vegyszeres, mosószeres flakonok feldolgozását teszi lehetővé. 
A szabadalmaztatott eljárás lényege, hogy a műanyagokat oxigéntől elzárva, inertizált környezetben, minimális túlnyomással alakítja át dízelolajjá. Az olajat értékesítik, később a tervek szerint villamos energiát is előállítanak belőle. Az üzem a melléktermékként vagy másodnyersanyagként keletkező műanyaghulladékokat folyékony szénhidrogén-keverékké alakítja, így károsanyag- és szén-dioxid-kibocsátás nélkül képes hasznosítani ezeket - jegyezte meg a megbízott szakértő. Kiemelte, hogy a hasznosítás során nincs maradék anyag, sem hulladék, további hulladékképződés, hiszen minden egyes bevitt alapanyagból, további termelési hulladékképződés nélkül önállóan értékesíthető, hasznosítható végtermékeket kapunk.