Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     
Szélenergia - energia tárolás Nyomtatás E-mail

A magyar villamos energia rendszer egyik legsúlyosabb gondja, hogy éjszaka nincs akkora kereslet, mint amennyit a folyamatos üzemre tervezett alaperőművek termelnek. A másik nagy probléma a napi csúcsigények kielégítése a megfelelő biztonsági tartalékok fenntartásával. A szélenergia hasznosítása szempontjából a szél időszakos jelenléte jelent problémát a hálózat stabilitása szempontjából.  Szélerőművek telepítésével összefüggésben ismert, hogy a rendelkezésre bocsátott hálózati kapacitásnak gyakran csak 25-30%-a hasznosul, a szélerőművek / szélerőmű parkok energetikai hatásfokának növelése, a hálózat stabilitási problémáinak csökkentése érdekében szükségesnek tűnik tehát valamilyen, a lökésszerű terhelések okozta hatásokat csökkentő, kiegyenlítő energia tározó erőművek létesítése
(1. ábra: Jellemző napi terhelési görbe nyári munkanapra (2006.).

Szélerőmű parkok esetében valójában a szélerőművek száma már  önmagában is mérsékli a lökésszerű terhelések okozta problémát, mert 1/n arányban – ahol n=a szélerőművek száma – „kisimítja” a jelentkező terhelés változásokat. Kiegyenlítő hatást kifejtő, energia tározó erőművek létesítése lehetővé teszi a szélenergia hasznosításának fokozását, elősegíti hatékonyabb – megszakítások nélküli – működését, minthogy pufferként szolgál az időszakosan jelenlévő szélenergiát hasznosító szélerőmű parkok és a kereskedelmi szerződésben határozott követelményeket, menetrendtartást megfogalmazó Áramszolgáltató között. 

Energia tározó erőmű alkalmazásával a szélerőművek paraméterei-, termelési jellemzői versenyképes alternatívát jelentenek az „alap”- és csúcserőművekkel szemben, és lehetővé teszik, hogy a szélenergia hasznosításával termelt energia hasonlóan, tervezhető módon legyen szállítható, mint a konvencionális erőművekben termelt villamos áram.

A szélerőművek hálózati csatlakozásának kiépítése drága és esetenként felveti a hálózat fejlesztésének kérdését. A hálózat fejlesztéséhez kapcsolódó költségek optimalizálását segíti energia tározó erőművek létesítése, mert funkciójánál fogva felfogja és kiegyenlíti a lökésszerű terheléseket és lehetővé teszi a tárolt energia csúcsigények jelentkezésekor történő szállítását.

Már egy kis kapacitású energia tározó erőmű létesítése is csökkenti a beruházási költségeket. Megépítésével nő a szélerőmű park kihasználása és csökken a beruházáshoz kapcsolódó pénzügyi kockázat, elkerülhetővé válik ui. nagy kapacitások – amelyek teljes mértékben soha sem lesznek kihasználva – megépítése.  Szélerőmű parkhoz kapcsolva lehetővé teszi a szél hasznosításával termelt energia egyenletes szállítását, növeli annak a villamos rendszerbeli hasznosságát, a szélerőmű park zsinórban történő működését.

A tervezett szélerőmű parkok nagy része nem kapcsolható a villamos energia rendszerhez annak megerősítése nélkül. A hálózat megerősítése költséges és több évig tartó tervezést és kivitelezést követően valósulhat csak meg. Energia tározó erőmű építése és hálózati csatlakozása ezt a problémát kezelni tudja. A szükséges kiegyenlítő kapacitás meghatározásakor nem lehet alkalmazni a 100 MW szélerőmű kapacitás = 100 MW tározó kapacitás szemléletet. Figyelembe kell venni a termelési változásokat, és a várható simító hatásokat. Minél nagyobb egy szélerőmű park, annál kisebb a rendszer számára okozott sokk, a lökésszerű terhelések jelentkezése. Minél nagyobb a szélenergia termelés, annál nagyobb az előrejelzés pontossága. 

Az energia tározó erőmű létesítése és szélerőmű parkokkal történő összekapcsolása növeli a megújuló energia hasznosításának gazdaságosságát. Az ily módon komplex erőmű szabályozza a szállítandó energia mennyiségét, elősegíti a rendelkezésre bocsátott hálózati kapacitások hasznosulása mértékének növekedését, és csökkenti a lökésszerű terhelések jelentkezését a villamos energia hálózatban. Növeli a beruházás hatékonyságát, gazdaságosságát, javítja a megtérülést. Lehetővé teszi a napi bázis- és csúcsárak közötti arbitrage-t. A beruházással összefüggő költségek kifizetését követően az üzemeltetéssel összefüggő költségek nem magasak, ugyan akkor energetikai hatásfokuk (kb. 65-70%) révén elősegítik a szélerőmű parkok menetrend tartását és ezzel gazdaságosságuk javulását is.

ForrásGest.Com Kommunikációs és Tanácsadó Bt. (http://www.gestcom.hu/), Groniewsky Erik 

 
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 305
Tartalom találatai : 1305807