Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     
Megújuló energia láthatná el Magyarország teljes energiaigényét Nyomtatás E-mail

Több hazai felsőoktatási intézmény oktatói és hallgatói által jegyzett „Erre van előre!” c. most megjelent kötet egy másfél éves kutatás eredményeit foglalja össze, amely szerint – optimális esetet feltételezve − 2040-re lehetséges lenne akár 100%-ban megújuló energiaforrásokra támaszkodva biztosítani hazánk energiaszükségletét. A kiadvány egy 100%-ban megújuló energiaforrásokra támaszkodó ország képét vázolja fel, kifejezetten a hazai adottságokat és lehetőségeket figyelembe véve. A 23 fős szerzőgárda egy olyan forgatókönyvet állított össze, amely a bürokrácia szempontjából optimális körülményeket feltételez, és elemzéseik szerint elvezethet egy fenntartható, hosszú távon is működőképes energiarendszer kialakításához.

A kötet az ELTE TTK Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék kutatójának vezetésével, a Károly Róbert Főiskola és a Szent István Egyetem kutatóinak közreműködésével, valamint az INFORSE-Europe szakmai támogatásával készült el, egyetemi hallgatók aktív részvételével. A szerzők számítógépes modellezéssel alátámasztott elemzései azt támasztják alá, hogy a hazai energiagazdálkodás 2040-re átállítható lenne egy fenntartható pályára. Ennek sikeressége három pilléren nyugszik. Az első pillér az energiahatékonyság javítása. E téren a műszaki lehetőségek, már akár most is 4-szeres, sőt esetenként akár 10-szeres hatékonyságjavítást tennének lehetővé. A második pillér az energiatakarékosság, azaz annak elfogadása, hogy a jelenlegi fogyasztási színvonal nem fenntartható – és nem is elfogadható. A fenntartható energiagazdálkodás harmadik pillére a megújuló energiaforrások olyan módon történő igénybe vétele, amely a jelenlegihez képest lényegesen nagyobb figyelemmel van a természeti környezet elemeire. Részben a legfrissebb szakirodalomra, részben saját térinformatikai alapú elemzéseikre, és gyakorlati tapasztalatokra támaszkodva a szerzők leszögezik, hogy a korábbi vélekedésekkel ellentétben, a megújuló energiaforrások igenis rendelkezésünkre állnak abban a mennyiségben, amire reálisan szüksége lehet egy fejlett technológiát ésszerűen alkalmazó társadalomnak. Az elemzések szerint az ország energiaigénye 2040-re a jelenlegi 1086 PJ-ról 480 PJ-ra (petajoule) csökkenne, és ekkora teljes mértékben kiváltható lenne az atomenergia és a fosszilis tüzelőanyagok (szén, földgáz, stb.)


Bővebb információ:

Dr. Munkácsy Béla, egyetemi adjunktus,

Tel.: 30/32-30-638

e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 

A kötet letölthető innen: http://www.legszennyezes.hu/hirek/61-legfrissebb-hirek/291-megujulo-energia-lathatna-el-magyarorszag-teljes-energiaigenyet

Erre van előre! Egy fenntartható energiarendszer keretei Magyarországon (Vision 2040 Hungary 1.0) Szerk: dr. Munkácsy Béla;  Kiadó: Környezeti Nevelési Hálózat Országos Egyesület

A kötet 5 nagyobb fejezetbe tagolva összesen 155 oldal terjedelemben, 44 ábra és 17 táblázat segítségével foglalja össze a megállapításokat.

A kiadvány a Környezeti Nevelési Hálózat Országos Egyesület évek óta tartó, a fenntartható energiagazdálkodásra történő átállás elméleti és gyakorlati vonatkozásaival kapcsolatos munkájának része. Az egyesület az International Network for Sustainable Energy (INFORSE) valamint a kutatói és civil csoportok közötti együttműködést célzó Low Carbon Societies Network magyarországi tagszervezete. A kötet az ELTE TTK Környezet- és Tájföldrajzi Tanszékén meghirdetett Tervezés és stratégia az energiagazdálkodásban című kurzus hallgatóinak aktív részvételével, a Károly Róbert Főiskola (Agrárinformatikai és Vidékfejlesztési Intézet) és a Szent István Egyetem (Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar) kutatóinak közreműködésével, valamint az INFORSE-Europe szakmai támogatásával készült el.

 
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 303
Tartalom találatai : 1274244