Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     
Energiatárolás - Energia rendszer megbízhatóság Nyomtatás E-mail

A Sciemce Daily 2011. március 17.-i száma részletesebben foglalkozik a Vanádium Redox (VRB) technológiával.A cikk szerint a VRB technológia komoly jövőt ígérő technológia, de szélesebb körű alkalmazását több tényező is befolyásolja jelenleg, ezek közül az előirányozható kapacitás nagysága attól függ, mennyi V(anadium) iont tud a kénsav (H2SO4) elektrolit abszorbeálni, a telepítés helyszínének hőmérséklet viszonyai, a 10-40ºC közötti hőmérséklettartományban dolgozik.10ºC alatt az ionnal telitett kénsav kristályosodik, magasabb hőfok / túlmelegedés esetén szilárd anyagok képződnek az elektrolitban tönkretéve a tárolót. A túlmelegedés léghűtők, vagy hűtővíz cirkuláció alkalmazásával elkerülhető, de ez mintegy 20%-al csökkenti a teljesítményt növelve egyidejűleg a beruházási költségeket.

A cikkben hivatkozott Advanced Energy Materials újság szerint a Department of Energy’s Pacific Northwest National Laboratory kutatói által elvégzett új kísérletek nyomán úgy tűnik, az elektrolit összetételének módosítása (hidroklorsav (hidrogén klorid) hozzáadása kénsavhoz) jelentősen (70%-al) növeli a VRB technológiával üzemelő energiatárolók teljesítményét (ennyivel több iont tud az H₂SO4 elektrolit abszorbeálni). Ez a megoldás növeli azt a hőmérséklet tartományt is -5-50ºC-ra, ahol alkalmazása nem vet fel problémákat. A megoldás révén jelentősen csökken az üzemelési költség is, mivel a hűtőrendszer elhagyható.

A cikk azzal zárul, hogy a VRB technológia mintegy 20 éve ismert, de elterjedését a hőmérséklet tartomány korlátozott volta akadályozta. Az elektrolit összetételének változtatása megnöveli az alkalmazás lehetőségeit.

Kommentár: Az elvégzett kísérletek eredményei fontos hozzájárulás az energiatárolás alkalmazása iránti figyelem növeléséhez. Az energiatárolás ugyanis növeli az energia rendszer megbízhatóságát, csökkenti a hálózat terhelési ingadozásait, és jelentős mértékben hozzájárulhat a rendszer stabilitáshoz. Szükséges azonban hozzátenni, hogy egy beruházás megtérülését számos tényező, mint pl. a jogi környezet és a piaci szabályozók, valamint egyéb szempontok, pl. a karbon kvóta ára, vagy kiegészítő szolgáltatások (pl. a Rendszer kapacitását növelő beruházások elhagyhatósága, stb.) beárazhatósága alakítja. Magyarországon a megújuló energia felhasználásával szembeni ellenérzések jelentős mértékben a energiarendszer rugalmatlanságára történő hivatkozásokra épülnek – egy min. kísérleti (pilot plant) léptékű energiatároló megépítésével gyakorlati tapasztalatok szerezhetők a rendszer stabilitásának növekedése tekintetében.

Groniewsky Erik
GEST-COM Kft.


 
 
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 303
Tartalom találatai : 1274240