Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     
Nemzeti Ipari Szimbiózis Program - Vállalati együttműködés Magyarországon Nyomtatás E-mail
Az ipari melléktermékek hasznosulása, ipari termelésben tartása Ipari Szimbiózissal - Tudjon meg többet róla!
A Nemzeti Ipari Szimbiózis Program 2003. óta működik Nagy-Britanniában. Az ott szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy az ipari szereplők nyitottak a hulladékról való gondolkodás megváltoztatása, az ipari hulladékok felhasználása iránt. A témák időszerűsége a hazai vállalatok számára is egyértelművé vált. Nem egy elérhetetlen célkitűzésről, hanem egy gyorsan, nagy sikerrel kivitelezhető lépésről van szó, amelyet a NISP-hez csatlakozva, együttműködő partnerét megtalálva bármikor megtehet. A Nagy-Britanniában elért eredmények okkal adnak okot bátor célkitűzések megtételére a hazai projektgazdánál. Az Iparfejlesztési Közalapítvány látja és ismeri az ipari szimbiózisban rejlő gazdasági lehetőségeket és ezt az Ön számára is elérhetővé teszi (pdf).
 
1. A NISP által kínált lehetőségek
 
A NISP-hez való csatlakozás a vállalkozása által megtermelt és az Ön számára fölösleges erőforrások, költségesen kezelhető hulladékok újrafelhasználásának lehetőségét kínálja Önnek. A programhoz olyan cégek is csatlakozhatnak, akiknél nem fölösleges melléktermék, erőforrás, de éppen ennek hiánya, az erre való szükséglet jelentkezik. Ha vállalkozása képes mások által megtermelt fölösleges anyagot felhasználni, legyen szó vízről, földről, hulladékról, folyékony, szilárd, vagy légnemű anyagról, a NISP partnert találhat Önnek.
 
A NISP-hez való csatlakozással Ön lehetőséget teremt vállalkozása számára. Lehetőséget arra, hogy hulladékkezelési költségeit, újonnan megtermelt nyersanyag igényét csökkentse. Lehetőséget arra, hogy együttműködjön a régiójában működő vállalatokkal.
 
2. Az Ipari Szimbiózis, a szinergia
 
Az ipari szimbiózis ingyenes üzleti lehetőség. Az együttműködést egy olyan anyag hozza létre, amely az egyik cégnél fölöslegként, a másik cégnél szükségletként jelentkezik. Egy egyszerű példával bemutatva: a göngyölegként keletkező műanyag/papír-csomagolást a kommunális hulladékból kiszedve, egy csomagolóanyag gyártó cégnek átadva a termelő cég mentesül a lerakó díjtól. Lehetőség szerint a szállítás költségét is csökkenti (ha az újrahasznosító közelebb van, mint a lerakó). A csomagolóanyag gyártó az általa előállított termékekhez nem csak új nyersanyagot, de használt, olcsó nyersanyagot is felhasznál, ezzel szintén csökkenti költségeit. A szimbiózis minden anyagfajtára és erőforrásra létrejöhet.
 
3. Kiknek ajánljuk a NISP-hez való csatlakozást?
 
A NISP minden méretű és mindenféle gazdasági tevékenységgel foglalkozó cég, szervezet számára nyitva áll. Lehet szó mikro-vállalkozásról, kis-és közepes vállalkozásról, állami vállalatról, multinacionális cégről, ipari parkról, önkormányzatról, kereskedő, gyártó, szállítmányozó, mezőgazdasági, vagy termelő cégről. A NISP által kínált lehetőségeket minden vállalkozás/szervezet kiaknázhatja. Ehhez két dolog szükséges. Egy erőforrás, vagy hulladék, amit rendelkezésre tud bocsátani, vagy amire szüksége van és fel tudja használni. És a NISP-hez való csatlakozás. Regisztráljon most!
 
A regisztráció és az együttműködés ingyenes. Regisztrálhat:
  • honlapunkon: a http://nisp.hu/hu/csatlakozzon oldalra kattintva, vagy
  • személyes találkozás alkalmával. Időpont egyeztetés céljából hívja kapcsolattartónkat, dr. Virág Annamáriát a +36 20 7752080-as telefonszámon, vagy vegye fel vele e-mailben a kapcsolatot a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címen.
A NISP képviselője az anyagáramok felmérése céljából személyesen is felkeresi cégét, amennyiben ezt szükségesnek látja.
 
4. Mi történik a csatlakozáskor?
 
A csatlakozással az Ön cége az Iparfejlesztési Közalapítvány által vezetett és karbantartott adatbázisba (SYNERGie) kerül. Az adatbázis tartalmazza a NISP-hez csatlakozó cégeket és az általuk megjelölt anyagokat. Ahhoz, hogy a megtermelt erőforrás hasznosítása megtörténjen, szükségünk van a keletkező mennyiségekre, a keletkezés gyakoriságára (naponta, hetente, havonta, évente). Az adatbázisból a NISP szoftver szinergiákat tud azonosítani. Az azonosítás után felvesszük az erőforrással rendelkező, és az erőforrást felhasználni tudó cégekkel a kapcsolatot, hogy a szinergia összes lépését, részletét megtárgyaljuk. A tárgyalások kezdeti lépéseiben a NISP kapcsolattartó segítségükre van, szaktudásával, a brit együttműködő szervezetben szerzett tapasztalatok segítségével közreműködik az esetlegesen felbukkanó akadályok felszámolásában. A megállapodás megkötése kizárólag a két partnercég részvételével zajlik. A szinergia által elért környezeti eredmények elemzése a projektgazda (Iparfejlesztési Közalapítvány) feladata. Kiértékeljük a hulladéklerakóról eltérített hulladék mennyiségét, a csökkentett környezeti terhelést, az új nyersanyag megtermelésének elmaradásához kapcsolható CO2-és más kibocsátásokat.
 
5. Hogy néz ki a vállalati együttműködés?
 
A vállalati együttműködés kétoldalú kapcsolat. A szinergia egyik felén egy hulladékától, erőforrásától környezettudatos módon megszabadulni kívánó vállalat, a másik oldalon partnere áll, aki az erőforrást saját ipari termelésében, vállalkozásában fel tudja használni. A vállalati együttműködés abban az esetben támogatható, ha azzal kedvezőbb eredmények születnek, mint amelyek a szinergia előtt jellemzők voltak a hulladékkezelésre. Kedvezőbb környezeti eredményt jelent, ha kevesebb szállítással jár a szinergia. Ha segítségével csökken a CO2 kibocsátás. Kedvezőbb, ha hulladék térül el a lerakóról, ezzel csökkennek a vállalati kiadások, és a lerakó jelentette környezeti terhelés. Előrelépésnek tekinthető, ha a vállalati együttműködéssel ipari szennyvíz hasznosul, vagy újonnan gyártott/gyártandó nyersanyag helyettesítésére nyílik lehetőség. A felsorolás vég nélküli lehet. Az Ipari Szimbiózis segítségével vállalata egy fontos lépést tesz a fenntartható gazdaság irányába. Ragadja meg az alkalmat és működjön együtt a régió vállalataival, cége és környezetünk fejlesztése érdekében!
 
 
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 305
Tartalom találatai : 1305636