Gate to the World of Energy - online information portal and knowledge base
  
                     
A megújuló energiák szerepe a klíma problémák csökkentésében és a fenntartható fejlődés szempontjából Print E-mail
There are no translations available.

Mit jelent a klima veszélyeztetettség?
A klíma veszélyeztetettség a legnagyobb probléma a következő 20-50 évben, mely a Földön általánosan érezhető lesz. A föld energetikai egyensúlyában a legfontosabb tényezők, a NAP folyamatos sugárzása, a vulkáni, geológiai tevékenységek, és az un. „tengeri szállítószalag” helyes működése. ( A Golf áramlat is a tengeri szállítószalag része). Ez egy jelenetős – a nagyobb tengereink összességére teljes mértékben kiterjedő áramlat, melyet a víz hőmérsékleti és fajsúly különbségből eredő erők tartanak mozgásban. Teljes ciklusideje több ezer évben mérhető, nem csak energiát szállít, de befolyásolja a mikro élőlények populációját – ezáltal a teljes FÖLDI táplálékláncot - és a tengeri vízben lévő oxigén mennyiségét, amely alapvető fontosságú az élet szempontjából. A sarki jég elolvadása jelentősen befolyásolhatja a tengeri klíma viszonyokat. Hatása következtében nemcsak a tengerszint nőhet meg jelentősen (4-7 m max) de „szállítószalag” működését is veszélyeztethet. Fontos tudni hogy a magashegyi gleccserek édesvíz készletei táplálják nagy folyóinkat is. A globális felmelegedés furcsa módon „globális lehűlést” akár tartósabb eljegesedést is eredményezhet. (IPCC jelentések, www.ipcc.ch ). A vulkánkitörések következtében - az erősségtől függően - rövidebb hosszabb idejű eljegesedések léphetnek fel.

Helyileg mindenütt eltérő?
Az előbbiekben vázolt folyamatokat, helyileg sokféle hatás módosíthatja, erősítheti vagy akár gyengítheti ezért a helyi klímaveszélyek feltárása, megállapítása során megfelelő körültekintéssel kell eljárni. A hőmérséklet változás jelentős bio-diverzitás beszűkülést okozhat, fajok, növények tűnhetnek el. Ez alapvetően befolyásolja a táplálékláncot. Amit általánosan elmondhatunk: a korábbi megszokott időjárás, mely meghatározta a helyi viszonyokat, igen gyorsan megváltozhat, „a helyi öko szisztémák – és nem utolsósorban az emberi szervezet – jelentősen megváltozhat.
 
Az okok?
Bizonyos kutatók az okokat egyértelműen és kizárólag a „Milankovics ciklusokban” látják. Először Milankovics mutatott rá arra, hogy az évszakok kialakulásáért a Föld naprendszerbeli pályájának rendellenességei felelősek és ebben mintegy 5000, 10000, 25000 éves nagyságrendű ciklusok figyelhetők meg. A klíma veszélyek napjainkban tapasztalt felerősödésében, azonban a tudósok jelentős többsége nem zárja ki, sőt hangsúlyozza az fajunk, az emberi tevékenység felelősségét is! 
 
Földünk szaporulata és növekvő energia igénye.
Energia problémák egyre nagyobbak lesznek… Nemsokára 7 milliárdan leszünk…. Az egy főre eső élelem és élettér csökkenhet. Ma a világ 25% -a termeli meg az energia 80%-át és ez a 25% el is fogyasztja a 80%-ot! A fejlődő országok részére gyakorlatilag igen kevés jut. A Föld lakosságának mintegy 60 százaléka ma sem jut energiához, a világ energiaigénye pedig egyre nő. Ezen népesség nagy része őserdei területeken, nehezen megközelíthető helyen él, ahol nem gazdaságos elektromos hálózatot építeni. 
 
Milyen erőművet kellene építeni?
Igen nyomós okunk van azt hinni, hogy a szén/olaj/gáz készleteink a vártnál hamarabb kimerülnek. A kimerülés – de még ennek puszta híre is – komoly változásokat indukálhat. Shell – a világ egyik legnagyobb olajcége - által közzétett jelentés szerint 2010 ben tetőzik a kitermelés, ezután csökkenni fog. A helyek, ahol még egyáltalán lesznek készletek – a későbbiekben aránytalanul felértékelődnek, az árak emelkednek, zsarolási potenciál nő. Ez további feszültségeket, társadalmi problémákat gerjeszt majd. Mai ismereteink szerint, az egyetlen kiutat a megújuló energiák alkalmazása és az átgondolt energiatakarékosság jelentheti. Az energia takarékosság alapvető fontosságú, hiszen a legolcsóbb megújuló energia az amit meg sem kell termelni. (Megawatt helyett – „nega-watt” !). Szinte minden területen kimutatható, hogy takarékossággal 10-35% megtakarítást érhetünk el, minden különösebb befektetés nélkül.
 
Napenergia
A Nap energia sugárzása táplálta és jelenleg is táplálja Földet. A legnagyobb lehetőséget ez rejti. A nap mintegy 1024 Watt teljesítménnyel sugároz, ebből a földfelszínre folyamatosan 1353 W/m2 teljesítmény érkezik. A napenergia gyakorlatilag a Föld minden táján megtalálható és jól használható. A sugárzás évszaktól, napszaktól függ, területenként kismértékben változhat, az ebből kapott energia többféle eszközzel hasznosítható. Mennyisége oly hatalmas hogy több-százszorosan fedezhetné jelenlegi igényeinket. Thomas Edison mondta 1931-ben: „Minden pénzem a napba és a napenergiába fektetném. Micsoda energia! Remélem nem kell kivárnunk míg az olaj és szén kifogy, mielőtt elérhetjük" – nos Edison úr ürömmel jelenthetjük, hogy az emberiség elérkezett a „NAPKORSZAK” hajnalára!
 
Földhő
Ez a másik – gyakorlatilag kimeríthetetlen forrás –, más néven környezeti hő. A földhőt hasznosító eszköz a hőszivattyú, amelynek működése a Carnot-féle hőcikluson alapul. A földben lévő energia 15 métertől lefelé már csak a föld belső állapotától függ, a külső időjárási viszonyoktól nem, ezért a földhő mindenhol és mindig rendelkezésre áll. A hőszivattyúval biztonságosan fűthetők a lakások, melegvizet készít, és nyáron még hűtésre is alkalmas. Levegőből és jégből is kivonható a hőenergia, mínusz 5-8 Celsius fokig gazdaságosan.
 
A megújuló energiaforrások ma még nem képesek teljes mértékben ellátni az egyes területek energiaigényét, de emiatt szerepüket és jelentőségüket hiba lenne alábecsülni. Bizonyos számítások szerint – természetesen megfelelő technikai feltételek esetén –, a Föld összes energiaigényének akár 40–50 százalékát is képesek lennének biztosítani. Ennek eléréséhez természetesen idő kell, de egyáltalán nem irreális elképzelés. Földünkön többféle megújuló energia áll rendelkezésre, azt azonban tudni kell, hogy ezek területi és időbeli rendelkezésre állása nem egyforma. A felhasználás kulcsa, hogy több forrást kell egyszerre ugyanazon helyen alkalmazni, ezzel a megoldással szinte minden energia ellátásunk gond nélkül biztosítható. Ezt jelenti a „KOMPLEX MEGÚJULÓ ENERGIA alkalmazás”
 


[1] Véghely Tamás, okl. villamosmérnök, GAIASOLAR kft. Megújuló Energia szakértő, Megújuló Energia vezető tanácsadó
[2] A Magyar Megújuló Energia Szövetség alapítója, az elnökség tagja, a Napenergia Szekció vezetője
 
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Suggested reading


What would you read about?
 

Statistics

Members : 17
Content : 305
Content View Hits : 1305840