Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     
Vitaindító: szélerőművek telepítése Magyarországon Nyomtatás E-mail
A RENEWABLE ENERGY WORLD.COM 2010 június 10-i számában megjelent hír szerint az Alstom az elmúlt napokban új, 3 MW teljesítményű szélerőművének piaci bevezetéséről nyilatkozott. A prezentáción elhangzott, hogy az ECO 110 tip. szélerőmű egyike a leghatékonyabb onshore szélerőműveknek, és használata különösen alacsony és közepes szélsebesség esetén javasolt. 110 m átmérőjű rotorja az eddig ismertnél nagyobb mennyiségű szél hasznosítását teszi lehetővé, lapátjainak kialakítása ugyanis maximalizálja a hasznosítható energia mennyiségét – nagyobb mennyiségű szelet hatékonyabban. Ismert, hogy más szélerőmű gyártók, így a General Electric, a Nordex, stb. is megjelentek a piacon új, alacsony és közepes szélsebességet jobban hasznosító típusokkal. Figyelembe véve Magyarország szélviszonyait megfontolandó ilyen szélerőművek telepítése.

Közismert, hogy a Magyar Energia Hivatal által 2009-ben meghirdetett pályázat értékelése csúszik. Már a tender felhívás közzétételekor sokan nyilatkoztak arról, hogy a tender felhívásban megfogalmazott feltételek nem igazán segítik, inkább gátolják kis- és közép vállalatok részvételét új szélerőművek telepítésében. Színfalak mögött sok szó esett arról, hogy a tendert valószínűleg visszamenőleges hatállyal visszavonják és új pályázat kiírására kerül sor. Akár így lesz, akár eredményt hirdetnek, a köztes idő lehetőséget kínál a szélerőművek létesítése iránt elkötelezetteknek az eddig tervezett típussal kapcsolatos elképzelések felülvizsgálatára, annak megfontolására, hogy az eddig refrénszerűen ismételt típusok alkalmazása helyett újabb, az alacsony és közepes szélsebességet is hasznosítani tudó szélerőművet telepítsenek.
 
A fentiek vitaindító céljával íródnak – örülnék, ha e fórumon projektfejlesztők és gyártók véleménycserét folytatnának arról, mely típus alkalmazása felelne meg leginkább a magyarországi szélviszonyoknak, azaz adott mennyiségű áram termelését kevesebb szélerőmű felállításával megoldva csökkenteni a beruházási költséget és javítani végső soron a megtérülést. 

A cikkben foglaltakat az EnergiaPortaBlog oldalon lehet véleményezni, elérhető ezen a linken keresztül.
 
Budapest, 2010. június 15.  
 
Groniewsky Erik
Ügyvezető igazgató
GEST-COM Bt.


 
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 305
Tartalom találatai : 1305645