Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     
Szélerőművek valós üzemeltetési és karbantartási költégeit feltáró elemzés Nyomtatás E-mail

Szélenergiával foglalkozó független elemzők dolgoznak közösen a Wind Energy Update-tel, hogy megállapítsák mely tényezők játszanak leginkább szerepet a szélerőművek üzemeltetési és karbantartási költségeinek alakulásában. Az elemzők azt kutatják, hogy a szélerőművek üzemeltetői és beruházói milyen költségekre számíthatnak az elkövetkező években - valamint, hogy e költségek hogyan csökkenthetőek. A "The Wind Energy Operation & Maintenance Report" című anyagban elérhető adatok elemzése azt mutatja, hogy az átlagos üzemeltetési és karbantartási (ü&k) költség megközelítőleg 0,027 dollár (0.019 euró) kWh-ként. Ez talán kis befektetésnek tűnhet, de a nyereséges szélerőmű farmok üzemeltetői szoros költségvetésből gazdálkodnak. Az elemzés hivatkozik egy szélerőmű üzemeltetőre, aki szerint "...csupán 1% javulás az ü&k tekintetében hatalmas változást eredményez a profit szintjén".

Az alkatrészek meghibásodásának költségeit vizsgáló elemzés kiemeli:

  • egészen mostanáig, a szélerőművek ü&k költségére vonatkozó trend csökkenő tendenciát mutat, habár az egyes elemzések között eltérés mutatkozik. Ez az általános csökkenő trend a javuló méretgazdaságosságnak tudható be: az egyre nagyobb méretű szélerőműparkok okán hatékonyabb és kiterjedtebb karbantartási és "flotta menedzsment" tervek születnek.
  • a szélerőművek ü&k költségét azonban gyakorta befolyásolják nem várt kiadások. Valójában az ilyen költségek növelkedése várható, mintegy 253%-ban átlagosan, a külöböző erőművek 20 éves szolgálati ideje során.
  • az áttétel-mű rendszerrel, a generátorral, a meghajtással és a lapátokkal kapcsolatos költségek lényegében az összes nagy gyártó termékei esetében fennállnak, ugyanakkor néhány kivétel is akad, melyek sikere a közelmúltban eszközölt fejlesztéseknek köszönhető.
Nem meglepő, hogy a kutatás-fejlesztés erőfeszítések zöme a szélerőművek három nagy komponensére fókuszál, mivel ezek termelik a legtöbb költséget: a torony, a lapátok és az áttétel-mű. "Az áttétel-mű még mindig az iparág Achilles sarka és akár 500.000 dollárba is kerülhet a javítás a magas alkatrész árak, a daruzás (75-100.000 dollár) és a telepítés utáni tesztelés, üzembehelyezés és a kiesett termelés okán" állítja egy tapasztalt ü&k szakember.


A szélerőművek valós költségeiről valamint a szélenergia iparág előtt álló kihívásokról és megoldásokról olvashat (angol nyelven) a ‘The Wind Energy Operations & Maintenance Report’-ban, mely elérhető a www.windenergyupdate.com/reports címen.

Pamela Muckosy

Head of Research

Wind Energy Update

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

+44(0) 207 375 7554
http://www.windenergyupdate.com/operations-maintenance-report/index.html


fordítás: Tivolt Zoltán, közzétéve a szerző engedélyével

 

 
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 305
Tartalom találatai : 1305825