Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     
Út egy 100% Megújuló (Energia Hasznosító) Európához Nyomtatás E-mail

RenewableEnergyWorld.com 2010. április 20.-i száma ismerteti a European Renewable Energy Council (EREC) / Brüsszel új elemzését azokról az elképzelésekről, hogyan tudna az Európai Unió 2050-re 100%-ban átállni megújuló energia hasznosításra ily módon biztosítva áram ellátását, fűtését és hűtését, valamint a szállítást különös tekintettel ennek kihatásaira Európa energia ellátásának biztonságára és a CO kibocsátásra.

 

Az elemzés vizsgálja, hogyan tudnának 2050 körül a különféle megújuló energiahasznosító technológiák hozzájárulni egy teljes mértékben fenntartható energia ellátáshoz feltételezve a különféle megújuló energiahasznosító technológiák alkalmazásának széleskörű politikai-, társadalmi-, és gazdasági támogatottságát. 

A megújuló energiák hasznosításán alapuló jövő lehetséges előnyei sokfélék: tompítani a klímaváltozást, biztosítani az energiabiztonságot, és új fenntartható jövő orientált munkahelyeket teremteni.

 

Az elemzés szerint 2020 körül a megújuló energiák hasznosítása a CO kibocsátás mértékét az 1990. évihez viszonyítva 1200 MT-vel fogja csökkenteni, a csökkenés mértéke 2050-re meghaladja a 90%-ot. A megújuló energiák hasznosítására történő teljes (100%-os) átállás komoly eredményeket biztosít szociális területeken is nem utolsó sorban új munkahelyek teremtésével.

Az Út egy 100%-ban megújuló energiahasznosító Európához 2050 program megvalósulása eredményeként a megújuló energiahasznosító szektor 2020-ban 2,7 millió munkavállaló foglalkoztatását biztosítja, ez a szám 2030-ra 4,4 millióra emelkedik, és 2050-re eléri a 6,1 milliót.

A teljes cikk egyébként a RenewableEnergyWorld.com 2010. április 20.-i számában olvasható.

 

Kommentár: az EREC elemzése egy nagyvonalú víziót mutat be. E víziót Magyarországra levetítve elszomorító képpel szembesülünk. Magyarország már a vállalások terén is messze elmarad a 27-ek többi tagállamától, és Brüsszel felé tett korábbi vállalását (15-17%) sem teljesíti 2020-ra. A szélenergiák hasznosítása terén eddig kb. 200 MW szélturbina teljesítmény került megépítésre, a 2006-ban kiosztott, de meg sem épített szélerőmű kvóták visszavonása és újbóli kiosztása érdekében a Magyar Energia Hivatal érdemi intézkedéseket eddig nem tett. A 2009-ben meghirdetett tender értékelése a Hivatal legutóbbi (04.22.-i) tájékoztatása szerint késedelmet szenved. Biomassza hasznosítása vonatkozásában finanszírozási nehézségek akadályozzák a korábban engedélyezett nagy biomassza erőművek megvalósulását, újabb erőművek kapacitását eleve alacsonyabb értéken (20 MW) maximálták. Az új biomassza hasznosítását előirányzó erőművek létesítésével kapcsolatos projektfejlesztői elképzelések nagyobb részt megfelelő befektetői érdeklődés hiányában el sem jutnak a beruházásra kész állapot eléréséhez. A nap-, és víz energia hasznosítása a lemaradást nem tudja pótolni. Új megújuló energiahasznosító politika kell!

A választásokat követően felálló új kormánnyal szemben támasztott elvárások e területen (is) nagyok. Csak remélni lehet, hogy a 1998-2002 közötti időszak kormányzati célkitűzéseit megtestesítő „merjünk nagyot álmodni!” jelmondat a megújuló energiák hasznosítása területén is érvényesül majd és a megújuló energia (hasznosító) politikájával Magyarország felzárkózik az Európai Unió többi tagállamához!

 

Groniewsky Erik

Gest-Com Bt.  

 
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 305
Tartalom találatai : 1305822