Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     
RP-Angol cég USD 1 Miliárd összeget invesztál biomassza erőművek létesítésébe Nyomtatás E-mail

The Philippine Star információja szerint USD 1 Mrd-ot (közel 180 Mrd  HUF-ot)  invesztál a Global Green Power Plc Corp. (GGP) angol-fülöp szigeteki cég 420 MW összkapacitácú biomassza üzemek létesítésébe 8 év alatt. Az első ütemben megépülő 17,5 MW kapacitású üzem alapkövének lerakásakor a cég elnöke David de Montaigne elmondta, hogy a teljes kacitás megvalósítására 3 (három) ütemben kerül sor. Az első ütem USD 43 Millióba kerül és megvalósítása 18 hónapot veszz igénybe a pénzügyi zárást követően.  Az üzem, melynek tervezett üzembe helyezése 2011-ben várható, kapacitása az előzetes tervek szerint a következő lépcsőben megduplázódik, és eléri a 35 MW-ot.

A beruházás finanszírozásában elsősorban helyi, Fülöp szigeteki bankok vesznek részt, akik a befektetésben komoly előnyöket látnak. A beruházó cég szerint a tervezett üzem a tüzelő anyag (rizs szalma, nád) vásárlással, valamint egyéb szolgáltatások, mint pl. szállítások igénybevételével az első évben USD 4,5 Millióval, a 25 év alatt összesen mintegy USD 200 Millióval járul hozzá a környező települések mezőgazdasági termelőinek bevételeihez. A tervezett üzem megvalósítása nagy számú új munkahelyeket teremt, és segíti a térség gazdasági-, és szociális fejlődését.

Megjegyzés: biomassza erőművek létesítése iránt Magyarországon is komoly érdeklődés mutatkozott az elmúlt években, de csak kevés jutott el abba a stádiumba, amikor a projekt fejlesztők a megvalósításról nyilatkozhattak. A hazai bankok finanszírozási készsége és érdekeltsége a gazdasági válság előtt is nehezen volt kimutatható, de azóta ez még nehezebbé vált. Vajon mi ennek az oka? Miért van az, hogy a 60-70-es évek műszaki fejlesztésének ismert jelensége – egy új termék és/vagy technológia megvalósítása 6-7 évet vett igénybe – ismétlődik?


Groniewsky Erik

 
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 305
Tartalom találatai : 1305624