Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     
Indulhatnak a zöld beruházások! Nyomtatás E-mail
altNémi kezdeti bizonytalanság után immár valóban kiírásra került a Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon pályázata, ami a lakossági energiahatékonyságának javítását tűzi ki célul. Ahogy tehát korábban írtuk: indulhat a felújítás!
Újra igényelhető állami támogatás otthonaink energiahatékonyságának javítására. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Klímabarát Otthon Energiahatékonysági Alprogramjában a hagyományos technológiával épült lakások, társasházak felújítására, illetve energiahatékony új otthonok építésére lehet pályázni.
A pályázat olyan energetikai korszerűsítéseket támogat, amelyek valós széndioxid-megtakarítást eredményeznek az adott lakóingatlannál, így az elavult fűtési és vízmelegítő rendszerek korszerűsítését, az ablakok hőszigetelését vagy cseréjét, az épület külső hőszigetelését, vagy akár napkollektorok felszerelését. A támogatás mértéke alapesetben 30%, maximális értéke beruházás típusonként változik. Új építésű lakások esetében akkor kaphat valaki támogatást, ha az ingatlanja eléri az A+ energiaosztályt.
 
Új elem a pályázati kiírásban, hogy ezúttal – a jogszabályoknak megfelelően – energetikai tanúsítványt is be kell nyújtani a dokumentáció részeként. A tanúsítvány nem csak az állam számára fontos dokumentum, hiszen ezzel bizonyítható, hogy adott korszerűsítés tényleges energia-megtakarítással jár-e, de a tulajdonosnak is segít eldönteni, mitől várhatja a leggyorsabb megtérülést, milyen beruházásba érdemes belevágnia. (Az energiatanúsításról bővebben a www.lakcimke.hu oldalon olvashatnak, illetve ahol továbbra is ingyenesen igényelhető a Lakcímke kiadvány, számtalan ötlettel a hatékony otthoni energiafelhasználásra és hasznos tanácsokkal beruházás esetére.)
Szintén újdonság, hogy azoknál a beruházásoknál, amelyek eredményeképpen az épület B vagy ennél jobb kategóriát ér el, az elérhető támogatás aránya is nő. Ha például D energiaosztályú házunkat alapos és mindenre kiterjedő korszerűsítéssel A+ kategóriáig sikerül felhoznunk, az állami támogatás mértéke akár 60% is lehet.
A pályázaton hagyományos építésű családi házak vagy lakások tulajdonosai, illetve hagyományos építésű társasházak akár közösen is indulhatnak. A leadási határidő ezúttal meglehetősen hosszú: 2010. október 30-ig lehet pályázni, hacsak a keret hamarabb ki nem merül. A kiírás letölthető a KvVM (http://www.kvvm.hu/index.php?pid=9&sid=9&tid=377), vagy a pályázatot kezelő szerv, az Energia Központ Nonprofit Kft honlapjáról (http://www.energiakozpont.hu).
Forrás: Energiaklub, Indulhatnak a zöld beruházások! (2010. január 7.)
 
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 303
Tartalom találatai : 1274219