Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     
Élő Energia 2009 konferencia Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Nyomtatás E-mail

altNovember 6-án Miskolcon, a Megyeháza adott otthont a konferencia-sorozat negyedik rendezvényének., amelyre a kétszáz főt befogadó, pazar díszteremben, Bokányi Dezső allegorikus falfestményei között került sor.

 

Kékesi Márton, a Nagyréti Erdei Iskola Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke, a konferencia levezető elnöke nyitotta meg „A megújuló energiaforrások alkalmazása az önkormányzatok életében” című rendezvénysorozat negyedik konferenciáját.

 

Az előadók, a megújuló energiaforrások valamennyi területének kiváló tudósai, egyetemi tanárok, valamennyien példaértékű kezdeményezésnek tarják a megyéket és régiókat végiglátogató konferencia-sorozatot és minden egyes állomásra újabb hasznos és érdekes témával készülnek.

A konferencia nyitóelőadását Koncz Ferenc, a megyei önkormányzat alelnöke, a konferencia házigazdája tartotta, Megújuló energia Borsod-Abaúj-Zemplén megyében címmel. Koncz Ferenc a konferenciát megelőző sajtótájékoztatón elmondta, a megújuló energia alkalmazása az energiafüggőség enyhítése mellett, a képzetlen emberek munkához jutását is elősegíti. Arról is biztosította az egybegyűlteket, hogy nem utoljára esik szó erről a témáról, amelyben köztudott, hogy ő maga is otthon van, mivel rendszeresen értekezik szakértőkkel a gyakorlati kivitelezés ügyében.

Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő, Nyírbogát polgármestere, a nyíregyházi konferencia patrónusa, az alternatív energia alkalmazásának lehetőségeiről beszélt a Nyírségben, ahol az átlagosnál is nagyobb probléma a munkát adó ipar és mezőgazdaság térvesztése, a már említett munkanélküliség, a megműveletlen mezőgazdasági területek és az eladhatatlan termékek száma. Ugyanakkor tízmilliós energiaszámlák jelentkeznek az önkormányzatoknál. A lehetőségeket az energiafüggőség csökkentésére, munkahelyek teremtésére, Nyírbogát település példáján keresztül ismertette, majd saját tervezésű fatüzelésű rendszerét is bemutatta.

Bohoczky Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia Megújuló Energiák Albizottság tagja, a megújuló energiaforrások használatának szükségességét hangsúlyozta, a geotermikus és napenergián túl a vízgazdálkodás és ivóvíz készletek növelése érdekében a következő célokat tűzte ki: a bejövő vizek országon belül tartását, vízerőművek és tározós erőművek építését, és a Duna-Tisza csatorna kialakítását, a Homokhátság elsivatagosodásának megakadályozása.

Prof. Dr. Dinya Zoltán, a Nyíregyházi Főiskola főiskolai tanára az agrár-termékek szerepéről az egészségvédelemben tartott előadást. Sürgette az egészségügy preventív szemléletű átalakítását, az agrárium és az egészségügy hiányzó egységét, amelynek megteremtéséhez politikai és egészségügyi szemléletváltozásra van szükség.

Bíróné Dr. Kircsi Andrea, a Magyar Szélenergia Társaság titkára, a Debreceni Egyetem adjunktusa a szélenergia hasznosításának lehetőségeit ismertette a világban, Európában és Magyarországon, bemutatta a vízhúzó szélerőgépeket,

a vízszivattyút működtető szélmotorok csoportjait és a napkéményt.

Olgyay Szabó Attila WBSnet Kft. fejlesztési vezető a megújuló energiaforrások, ezen belül is a napenergia kiaknázásának módjait vizsgálta nemzetközi összefüggésben és elemezte a megújuló energiaforrások piaci viszonyait hazánkban.

Híri István, az ESRI Magyarország Kft. vezetője tájékoztatást nyújtott az önkormányzati térinformatika jelentőségéről, a működést és tervezést támogató eszközökről, amelyek segítséget nyújtanak a városüzemeltetés hatékony megvalósításában.

Prof. Dr. Göőz Lajos, a Nyíregyházi Főiskola tanára elmondta, hogy a megújuló energiaforrásoknak a kistérségekben, egy-egy kisebb gazdasági egységen belül, a helyi adottságok szerint optimalizálva van nagy jelentősége, tehát a lokális felhasználásban. Beszámolt egy most indult nyíregyházi beruházásról, ahol a megújuló energiák komplex módon és integráltan kerülnének felhasználásra.

Tuba László, a Fővárosi Csatornázási Művek csoportvezetője elmondta, hogyan készül szennyvízből biogáz az iszapkezelés, a szilárd és folyékony hulladék feldolgozása során, valamint lépésről-lépésre bemutatta a munkafolyamatokat.

Dr. Hajdú József, az FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet főigazgató-helyettese a biomassza alapú energiatermelésről, a hasznosítás összefüggéseiről, az energiatermelés lehetőségeiről, valamint a bioüzemanyagok kalkulált előállítási költségeiről adott tájékoztatást.

Kurunczi Mihály, a Magyar Termálenergia Társaság Elnöke a geotermikus energia hasznosításának lehetőségeit taglalta az Észak-Magyarországi régióban. Ismertette az optimális termál projekthez szükséges tényezőket, a legfontosabbak a jó geológiai adottság, koncentrált, kaszkád rendszerű hőpiac, beruházói szándék és pénzügyi forrás.alt

Matusz Ildikó, az ENEREA Nonprofit Kft. projekt menedzsere vázolta az ENEREA célkitűzéseit, amik elsősorban az energiadiverzifikáció és az energiaforrások racionális felhasználásának támogatása és a régió adottságaihoz igazodva az új és megújuló energia hasznosíthatóságának elősegítése.

Dr. Szűcs Péter, a Miskolci Egyetem MFK egyetemi tanára a geotermikus energia alkalmazhatóságának esélyeit boncolgatta Borsod-Abaúj-Zemplén megyére vetítve, részletesen bemutatva a megye térképén a különböző lehetőségeket, amelyek közül ígéretes a hévíztermelés mélyfúrású kutakból és a hőszivattyúk alkalmazása.

Takács István, a KPE településfejlesztési tanácsadója úgy vélekedett, hogy minél előbb el kell készíteni a települési mikró és kistérségi energiagazdálkodás koncepcióját, amelynek alapján tovább lehet lépni a megyei, régiós koncepciók kidolgozásában.

 

 

A konferenciát a közel 150 részvevő figyelemre méltónak és eredményesnek értékelte. A sorozat tovább folytatódik a szervezők és az őket támogató cégek együttműködésével. A MVM Paksi Atomerőmű már a kezdetektől felkarolta a konferencia-sorozatot, arról is folynak tárgyalások, hogy tavasszal Pakson is sor kerül egy állomásra. Több nagyobb cég is a konferencia-sorozat mellé állt. A Fővárosi Csatornázási Művek, a Prímagáz, a MOL és az ESRI mellett a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége, és annak tagjai, a Hungakku Nonprofit Kft, a Fe-Group Invest Zrt, és a Brikettálló.hu (Sikerfutár Kft.) is úgy gondolja, rendkívül fontos, hogy ezek a rendezvények minél több helyre eljussanak, minél több embert elérjenek, úgy az önkormányzatok, mint a szakemberek részéről. Homm Károly, a JBUS Járműgyár Kft vezetője, díjat is alapított a konferencia-sorozat tiszteletére, „Élő környezetünk” címmel, ami az első konferencián került átadásra, Dr. Lenti István részére, a megújuló energiák területén végzett kiemelkedő munkájáért.

 

 

 

A következő konferencia november 30-án lesz Budapesten, a XVI. Kerületben.

 

Az eseményen a részvétel ingyenes, csak regisztrációhoz kötött, a meghívottakon túl az érdeklődőket is várják a szervezők.

Jelentkezni a honlapról letölthető regisztrációs lap visszaküldésével lehet.

 

 

 

http://www.erdei-iskola.shp.hu/hpc/web.php?a=erdei-iskola&o=konferencia

 
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 305
Tartalom találatai : 1305809