Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     
A zöld energia új munkahelyeket teremthet Nyomtatás E-mail

A megújuló energia munkaerőpiacra gyakorlot hatásáról és az abban rejlő lehetőségekről napjainkban sokat hallhatunk. Az eddigi elképzeléseknek egy újabb csavart adott a gazdasági válság, amelyben a változások új igényeket szülnek és így a körülményekhez alkalmazkodni tudó szakemberekre egyre nagyonn szükség van.

 

Az Egyesült Államokban a zöld munkaerő stimulálására 60 milliárd dollárt allokáltak a költségvetésből – állítja az Inhabitat szerkesztősége. A pénzügyi támogatás azon bizakodásból fakad, hogy az új állami szabályozások következtében – melynek egyik sarokköve az a cél, hogy az energiafelhasználást 2025-re 25%-kal visszaszorítják – több százezer új munkahely létesülhet. Lea Bogdan (Inhabitat) egészen érdekes ötleteket gyűjtött arról, melyek lehetnek a hétköznapi ember számára elérhető, jövő top 5 zöld munkái. Az irodán kívüli, természet szeretők számára is kedvelhető munkák közé sorolja a ”zöld világjáró”, ”ökogazdasági szakértő”, ”kerékpár és robogó karbantartó”, ”természetvédelmi szakember”, „Alternatív energiatermelő eszköz karbantartó”. 


Azoknak, akik kalandra vágynak, és arra hogy élményeiket megosszák másokkal, az alakulófélben lévő ekoturisztikai üzletág megfelelő választás lehet. A ”zöld világjáró” kategóriába olyan állások tartoznak, mint a túravezető, on-site oktató, tábor vezető, naturalista, utazás szervező, személyreszabott ökoturizmus szervező. E pozíciók esetében nagy előnyt jelenthet ha a jelentkező tisztában van bizonyos természetvédelmi módszerekkel - mint például a
Leave No Trace (Ne hagyj nyomot!) megközelítéssel – illetve képes feltárni az utazó előtt a kulturális sokszínűség szépségeit.

 

A mezőgazdasági vegyszerek használatát ellenzők számára a biogazdálkodás nyújthat munkalehetőséget hosszútávon. A hagyományos növénytermesztéstől teljesen eltérő, új iparág elvárja a növényvilág beható ismeretét. Ebben a kategóriában szükség lehet akár olyan szakemberekre is, akik közösségépítéssel támogatják a biogazdaságok elterjedését. Az Egyesült Államokban már jelenleg is magas a kereslet az olyan városgazdaság szakértők iránt, akik jelentős szerepet vállalnak a helyi tájékoztatási programokban és promóciókban.

 

A kétkerekű járművek terjedésével a kerékpár és robogó karbantartók illetve szakemberek iránt is nőni fog az igény. Ezen a területen a műszaki és elektronikai ismeretekkel is rendelkező munkavállalók találhatják meg a számukra megfelelő pozíciót.

 

A természetvédelmi szakértő kategória azok számára lehet érdekes, akiket különösen érdekelnek a természettudományok, és nem szeretnének egy labor falai mögött dolgozni, hanem inkább a természetet kedvelik. Itt olyan feladatok ellátására terjednének ki a feladatok, mint a víz vagy talaj minták begyűjtése, labor tesztek végrehajtása, és a környezetet szennyező források meghatározása. Ezek a szakemberek képezhetnék magukat egy adott ágazatban, így a hidrológia, a szennyeződés mentesítés, a talajerózió vagy az éghajlatváltozás terén.

 

Az alternatív energiaforrásokhoz kapcsolódó eszközök installálásával foglalkozó szakma is egyre fejlődik. A zöld munkahelyek ezen szegmensében a munkavállalók feladatai közé tartozhat a régi fűtési vagy hűtési rendszerek cseréje, az épületek napkollektorokkal történő felszerelése, vagy éppen az építészekkel együttműködve viharvíztartály-rendszer tervezése. Előnyt jelenthet ebben az irányban, ha a munkavállaló rendelkezik tapasztalatokkal az energiahatékonyságra vonatkozó jogszabályokkal, adókedvezményekkel illetve támoatási programokkal kapcsolatban.

 

Forrás: Inhabitat, Lea Bogdan:”Top 5 coolest green jobs that are not desk jobs” (12. October 2009.)

 

 
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 303
Tartalom találatai : 1273495