Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     
Az E. Coli olcsón és hatékonyan eltakarítja a nukleáris hulladékot Nyomtatás E-mail
alt

Inhabitat  

Az Escherichia coli (E. coli) több embereket megfertőző baktériumnál, ugyanis felhasználható a nukleáris hulladék eltakarítására is – állítják a Birmingham University kutatói. A kutatócsoport arra a következtetésre jutott,  hogy az E. Coli hatékonyan lebontja a fitik savat (a magvakban található foszfát-tároló anyagot) , és kioldja a foszfát molekulákat, amelyek az uránhoz kapcsolódva urán-foszfát csapadékot hoznak létre. A csapadék begyűjtésével az uránium visszaalakítható és így megszűnik a nukleáris hulladék.

 

Az urán visszaalakítási folyamata nem új jelenség. 1995-ben fedezték fel. de a tudósok olyan adalékanyagot használtak hozzá, amely sokkal drágább és kevésbé hatékony volt, mint a fitik sav. Mivel az urán ára akkoriban alacsony volt, a tudósok nem tartották szükségesnek, hogy a folyamat kereskedelmi forgalomba hozatalának előkészítésére energiát fordítsanak. Azonban az urán árának növekedésével és a fitik sav hatékonyságának felfedezésével a folyamat gazdaságilag életképessé vált.

A nukleáris hulladék tárolók megtisztítása mellett, a fitik savas folyamattal visszaállított urán újrahasznosítható nukleáris energia előállítására. Emellett az olyan országok számára, mint a természetes urán lelőhelyekben szegény Egyesült Királyság, az E. Coli lehet az jövőben az alacsony széndioxid kibocsájtás kulcsa.

 

 Forrás: Inhabitat, Ariel Schwartz: E.Coli Cleans Up Nuclear Waste Cheaply, Efficiently (2009. szeptember 22.)

 

Közzétéve az Inhabitat hozzájárulásával

Fordította: Galántai Mónika

Kép: Inhabitat

 
 
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 303
Tartalom találatai : 1273496